PREDAVANJE DRAGOSLAVA BOKANA U KULTURNOM CENTRU: SVETOSAVLJE KAO SVJETIONIK U MAGLI

U organizaciji Srpskog udruženja  „Ћирилица“, večeras je u Kulturnom centru Trebinje poznati publicista, režiser i književnik iz Novog Sada  Dragoslav Bokan  održao predavanje na temu  „Vraćanje Srba na otadžbinski i svetosavski put“.

Dragoslav Bokan naveo je da je riječ o dinamičkom procesu – ne o nečemu što se dogodilo ili što će se sigurno dogoditi, već o nečemu što suštinski zavisi od svakog od nas. On smatra da pitanje da li će se Srbi vratiti na svoj otadžbinski put sa kojeg su skrenuli pre tačno 100 godina, zavisi od svakog pojedinca, od svakog ko se bude u srcu pitao kako da pomogne zajedničkoj obnovi onog srpstva kome se divimo čitajući knjige, razmišljajući o našim precima, moleći se pred njima, gledajući ih na freskama, te šta da učinimo da Srbija realno, u našem prisustvu, pred našim očima, počne da liči na ono što najviše volimo. I kakva je naša odgovornost, zašto smo još daleko od tog sudbinskog koraka realnog vraćanja na taj srpski put, put kojim smo hodili sedam vijekova.

„Ono što mi često zaboravljamo je to da poslednjih 10-20 godina mi, u stvari, doživljavamo renesansu i suštinsku duhovnu obnovu svega onoga što možemo nazvati svetosavljem. Od problema na koje smo postali osetljivi, mi često zaboravljamo da ta osetljivost nije postojala do pre nekoliko decenija, da smo dobili spomenik caru Nikolaju II u sred Beograda, da nam se vratio Dučić na mesto gde pripada. Zaboravljamo da smo dobili knjigu  „Duh samoporicanja“  koja nam na akademski način daje temeljnu tezu iz koje možemo da izvlačimo srpsku ideju za 21. vek. Zaboravili smo da smo dobili Miloša Kovića i njegove učenike, asistente-istoričare, koji nam obasjavaju, do sada zamračene, delove naše istorije. Zaboravili smo da nam na najmanji pomen mogućnosti da izgubimo Kosovo, reaguje ogroman broj ljudi. Zaboravili smo i to da je svaka eparhija Srpske pravoslavne crkve jedna vrsta svojevrsnog duhovnog centra, kao i da je naš Bogoslovski fakultet postao jedan od najznačajnijih fakulteta Beogradskog univerziteta i srpskog školstva. Mi često, gledajući ono što nam nedostaje, ono što još nismo postigli, ono čemu se nismo vratili i ono čemu nismo dovoljno dorasli, zaboravljamo šta sve imamo. S te tačke gledišta, nama je najvažnije da vidimo šta je ono što onemogućava da srpska ideja u ovom veku bude efikasna kako što je nekad bila i koji je to dijagnostički razlog zašto smo došli do ovolike količine međusobnog nepoverenja koje nas onemogućava da bilo kakvu akciju pokrenemo, a da se unapred ne sapletemo o sopstvenu nogu“, rekao je  Bokan.

Predsjednik  „Ćirilice“  Vesna Andrić navela je da je ovo predavanje mali doprinos njihovog udruženja obilježavanju velikog jubileja – 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

no images were found

Foto: Jovan Vidaković

Duška Đajić