ПРЕДАВАЊЕ ДРАГОСЛАВА БОКАНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ: СВЕТОСАВЉЕ КАО СВЈЕТИОНИК У МАГЛИ

У организацији Српског удружења  „Ћирилица“, вечерас је у Културном центру Требиње познати публициста, режисер и књижевник из Новог Сада  Драгослав Бокан  одржао предавање на тему  „Враћање Срба на отаџбински и светосавски пут“.

Драгослав Бокан навео је да је ријеч о динамичком процесу – не о нечему што се догодило или што ће се сигурно догодити, већ о нечему што суштински зависи од сваког од нас. Он сматра да питање да ли ће се Срби вратити на свој отаџбински пут са којег су скренули пре тачно 100 година, зависи од сваког појединца, од сваког ко се буде у срцу питао како да помогне заједничкој обнови оног српства коме се дивимо читајући књиге, размишљајући о нашим прецима, молећи се пред њима, гледајући их на фрескама, те шта да учинимо да Србија реално, у нашем присуству, пред нашим очима, почне да личи на оно што највише волимо. И каква је наша одговорност, зашто смо још далеко од тог судбинског корака реалног враћања на тај српски пут, пут којим смо ходили седам вијекова.

„Оно што ми често заборављамо је то да последњих 10-20 година ми, у ствари, доживљавамо ренесансу и суштинску духовну обнову свега онога што можемо назвати светосављем. Од проблема на које смо постали осетљиви, ми често заборављамо да та осетљивост није постојала до пре неколико деценија, да смо добили споменик цару Николају II у сред Београда, да нам се вратио Дучић на место где припада. Заборављамо да смо добили књигу  „Дух самопорицања“  која нам на академски начин даје темељну тезу из које можемо да извлачимо српску идеју за 21. век. Заборавили смо да смо добили Милоша Ковића и његове ученике, асистенте-историчаре, који нам обасјавају, до сада замрачене, делове наше историје. Заборавили смо да нам на најмањи помен могућности да изгубимо Косово, реагује огроман број људи. Заборавили смо и то да је свака епархија Српске православне цркве једна врста својеврсног духовног центра, као и да је наш Богословски факултет постао један од најзначајнијих факултета Београдског универзитета и српског школства. Ми често, гледајући оно што нам недостаје, оно што још нисмо постигли, оно чему се нисмо вратили и оно чему нисмо довољно дорасли, заборављамо шта све имамо. С те тачке гледишта, нама је најважније да видимо шта је оно што онемогућава да српска идеја у овом веку буде ефикасна како што је некад била и који је то дијагностички разлог зашто смо дошли до оволике количине међусобног неповерења које нас онемогућава да било какву акцију покренемо, а да се унапред не саплетемо о сопствену ногу“, рекао је  Бокан.

Предсједник  „Ћирилице“  Весна Андрић навела је да је ово предавање мали допринос њиховог удружења обиљежавању великог јубилеја – 800 година од успостављања аутокефалности Српске православне цркве.

Фото: Јован Видаковић

Душка Ђајић