Povodom Dana biskupije: Trebinjske orgulje zasvirale deseti put

kristijan-palcec

ТРЕБИЊЕ l У катедралној цркви Мале Госпе у Требињу вечерас је одржан оргуљашки концерт Кристијана Палчеца, главног оргуљаша цркве Светог Петра у Загребу.

Концерт на оргуљама требињске катедрале и ове године по традицији организован је поводом Дана бискупије – Светог Миховила Арканђела, кога Требињско-мрканска бискупија празнује као свог заштитника, а на програму су биле одабране композиције за оргуље европских композитора од раног барока до данас.

„Први пут свирам у Требињу, изненадио ме и позив вашег жупника, јер нисам ни знао да у Требињу има катедрала – и овако добре оргуље. Програм је био заиста технички захтјеван – дјела великих мајстора, који се доста дуго мора и припремати. Само посљедњу композицију – Регерову фантазију, која траје 20-ак минута, припремао сам читаву годину дана“, каже Палчец за Радио Требиње.

Требињски жупник дон Анте Лубурић подсјетио је да су требињске велике оргуље дар једне католичке жупе у Њемачкој, те да су у наш град стигле и монтиране 2007. године.

„Тада је одржан и први концерт, што је и данас једна посебност у читавој овој регији – да се оруљски концерти одржавају у цркви и на оваквим оргуљама. И то нам успијева заредом ево десет година. То је лијеп духовно-културни догађај, којим желимо публици дати и такав садржај –  да може да чује и доживи оргуљски начин извођења великих композитора, на великим  оргуљама“, истакао је Лубурић за Радио Требиње.