Povodom Dana biskupije: Trebinjske orgulje zasvirale deseti put

kristijan-palcec

TREBINJE l U katedralnoj crkvi Male Gospe u Trebinju večeras je održan orguljaški koncert Kristijana Palčeca, glavnog orguljaša crkve Svetog Petra u Zagrebu.

Koncert na orguljama trebinjske katedrale i ove godine po tradiciji organizovan je povodom Dana biskupije – Svetog Mihovila Arkanđela, koga Trebinjsko-mrkanska biskupija praznuje kao svog zaštitnika, a na programu su bile odabrane kompozicije za orgulje evropskih kompozitora od ranog baroka do danas.

„Prvi put sviram u Trebinju, iznenadio me i poziv vašeg župnika, jer nisam ni znao da u Trebinju ima katedrala – i ovako dobre orgulje. Program je bio zaista tehnički zahtjevan – djela velikih majstora, koji se dosta dugo mora i pripremati. Samo posljednju kompoziciju – Regerovu fantaziju, koja traje 20-ak minuta, pripremao sam čitavu godinu dana“, kaže Palčec za Radio Trebinje.

Trebinjski župnik don Ante Luburić podsjetio je da su trebinjske velike orgulje dar jedne katoličke župe u Njemačkoj, te da su u naš grad stigle i montirane 2007. godine.

„Tada je održan i prvi koncert, što je i danas jedna posebnost u čitavoj ovoj regiji – da se oruljski koncerti održavaju u crkvi i na ovakvim orguljama. I to nam uspijeva zaredom evo deset godina. To je lijep duhovno-kulturni događaj, kojim želimo publici dati i takav sadržaj –  da može da čuje i doživi orguljski način izvođenja velikih kompozitora, na velikim  orguljama“, istakao je Luburić za Radio Trebinje.