Ljubav slikana zlatom i pijeskom Sahare (VIDEO)

kekic1

TREBINJE │ Trebinjska slikarka i grafičarka Vera Kekić i umjetnik iz Egipta Ahmed Ragab Sakr predstavili su se trebinjskoj publici zajedničkom izložbom grafika i slika, koja je večeras otvorena u Muzeju Hercegovine.

Izložba u njenom Trebinju, sa jednostavnim nazivom „Normalno“, kako je pojasnila Kekićeva, „normalan je slijed brojnih susreta i dugogodišnje saradnje“ sa dr Sakrom, jednim od najpriznatijih umjetnika moderne egipatske scene, a koji traju već 13 godina kroz učešća na međunarodnim simpozijumima, festivalima umjetnosti, te kroz zajedničke izložbe.

kekic

Kekićeva kaže da su oboje akademski grafičari koji se posljednjih godina ogledaju i na slikarskom platnu, da su sličnih likovnih razmišljanja, tematskih preokupacija i stvaralačkih tehnika, ali da u kombinovanju likovnih sredstava njeguju i zanimljive autorske posebnosti.

„Interesantno je da Ahmed koristi pijesak iz Sahare, koji može da se i vidi i opipa na njegovim djelima. Ja opet volim da koristim zlatne listiće i oni dodatno daju draž mojim radovima“, kaže Kekićeva.

Ona je istakla da je i večeras izloženim opusom nastavila svoja likovna istraživanja na temu ljubavi.

„Sve što radim – radim iz duše. Uvijek se trudim da učim, da budem bolja, napravim korak naprijed, podignem svoj umjetnički izraz na viši nivo“, dodaje umjetnica.

kekic4

Dr Sakr, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti „Minija“ univerziteta u Kairu, domaćine i posjetioce izložbe iznenadio je saopštivši da će, zadivljen gostoljubivošću Trebinjaca, tri svoja rada pokloniti fundusu trebinjskog muzeja, što, kako je dodao, nikad još nije učinio nijednoj ustanovi u svojoj profesionalnoj karijeri.

„Ono što stvaram inspirisano je našom starom egipatskom civilizacijom. Moja vječna tema su Adam i Eva i na nju odgovaram simbolima, koji su moji orginalni, ali negdje komuniciraju i sa staroegipatskim simbolima“, kaže dr Sakr o svom stvaralaštvu.

kekic5

Izložba je prodajnog karaktera, a posjetioci Muzeja Hercegovine biće u prilici da je pogledaju i u naredne tri sedmice.

Izvor: Radio Trebinje

https://www.youtube.com/watch?v=nEZ6pqSCsww