Љубав сликана златом и пијеском Сахаре (ВИДЕО)

kekic1

ТРЕБИЊЕ │ Требињска сликарка и графичарка Вера Кекић и умјетник из Египта Ахмед Рагаб Сакр представили су се требињској публици заједничком изложбом графика и слика, која је вечерас отворена у Музеју Херцеговине.

Изложба у њеном Требињу, са једноставним називом „Нормално“, како је појаснила Кекићева, „нормалан је слијед бројних сусрета и дугогодишње сарадње“ са др Сакром, једним од најпризнатијих умјетника модерне египатске сцене, а који трају већ 13 година кроз учешћа на међународним симпозијумима, фестивалима умјетности, те кроз заједничке изложбе.

kekic

Кекићева каже да су обоје академски графичари који се посљедњих година огледају и на сликарском платну, да су сличних ликовних размишљања, тематских преокупација и стваралачких техника, али да у комбиновању ликовних средстава његују и занимљиве ауторске посебности.

„Интересантно је да Ахмед користи пијесак из Сахаре, који може да се и види и опипа на његовим дјелима. Ја опет волим да користим златне листиће и они додатно дају драж мојим радовима“, каже Кекићева.

Она је истакла да је и вечерас изложеним опусом наставила своја ликовна истраживања на тему љубави.

„Све што радим – радим из душе. Увијек се трудим да учим, да будем боља, направим корак напријед, подигнем свој умјетнички израз на виши ниво“, додаје умјетница.

kekic4

Др Сакр, декан Факултета ликовних умјетности „Минија“ универзитета у Каиру, домаћине и посјетиоце изложбе изненадио је саопштивши да ће, задивљен гостољубивошћу Требињаца, три своја рада поклонити фундусу требињског музеја, што, како је додао, никад још није учинио ниједној установи у својој професионалној каријери.

„Оно што стварам инспирисано је нашом старом египатском цивилизацијом. Моја вјечна тема су Адам и Ева и на њу одговарам симболима, који су моји оргинални, али негдје комуницирају и са староегипатским симболима“, каже др Сакр о свом стваралаштву.

kekic5

Изложба је продајног карактера, а посјетиоци Музеја Херцеговине биће у прилици да је погледају и у наредне три седмице.

Извор: Радио Требиње