Počeo 4. filmski festival: Tanji Bošković nagrada „Zlatni platan“ (VIDEO)

tanja boskovic i slavko

TREBINJE │ Dodjelom nagrade „Zlatni platan“ glumici Tanji Bošković i projekcijom filma „Igra u tami“ Juga Radivojevića, večeras je na Ljetnoj sceni Doma mladih počeo 4. Festival mediteranskog i evropskog filma.

Zahvaljujući se na dodjeljenoj nagradi za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta, Tanja Bošković istakla je da se osjeća posebno, jer je Trebinje grad gospode, poezije i grad velike ljepote.

„Dobiti od Trebinja priznanje za doprinos filmskoj umetnosti za mene je posebna čast. Nisam tako puno dobijala nagrada, čak sam u jednom trenutku pomislila možda su organizatori smatrali da više nemam šta da doprinesem pa su mi dodelili ovo priznanje. Možda i imam. Prosto od duga jezika da podsetim političare da više ulažu u film, pozorište, u gradnju kulturnih institucija i njihovo očuvanje“, rekla je Boškovićeva.

tanja boskovic

Pored Tanje Bošković, ovogodišnji laureat Zlatnog platana – nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografijije je i Rade Šerbedžija, kojem će priznanje biti dodijeljeno uoči zatvaranja, posljednje festivalske večeri.

Grad Trebinje je, uz Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Upravu za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, ovogodišnji pokrovitelj festivala.

Otvarajući festival, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je rekao da je Trebinje postalo veliki filmski i festivalski grad, čime se nastavlja Dučićev projekat ‘Trebinje – grad kulture’.

On je dodao da su glumci Tanja Bošković i Rade Šerbedžija mnogo dali mediteranskom i evropskom filmu, a trebinjski festival je to znao da cijeni i nagradi.

„Grad Trebinje će sljedeći festival dočekati u renoviranoj i savremenoj dvorani u Kulturnom centru. Biće to novi podstrek i uvjerenje da ćemo u našoj namjeri uspjeti da mediteranski i evropski film postanu stalan i rado viđen gost u našem gradu. Trebinje je, kao malo koji grad u širem regionu, izuzetno vodi računa o kulturi kao duhovnoj potrebi i nadogradnji“, naveo je Vučurević.

IMG_5252

Tokom sedam festivalskih dana na Ljetnoj sceni Doma mladih u Trebinju biće prikazano 14 filmova, među kojima i značajan broj premijera, a u okviru četiri programske cjeline: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i omaž laureatima/Hercegovina na filmu.

Program svake večeri počinje u 20:30, a ulaz za sve projekcije je slobodan.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe-adria kulturna mreža iz Beča i „Kulturni centar“ Trebinje.