tff press

ТРЕБИЊЕ │ Додјелом награде Златни платан глумици Тањи Бошковић и пројекцијом филма „Игра у тами“ Југа Радивојевића, сутра у Требињу почиње 4. Фестивал медитеранског и европског филма.

Током седам фестивалских дана на Љетној сцени Дома младих у Требињу биће приказано 14 филмова, међу којима и значајан број премијера, а у оквиру четири програмске цјелине: медитерански филм, европски филм, нови српски филм и омаж лауреатима/Херцеговина на филму. Програм сваке вечери почиње у 20:30, а улаз за све пројекције је слободан.

Жеља је била да, са једне стране, промовишемо најновији домаћи филм и публици приредимо дружење са ауторима, због чега смо се потрудили да бар двије-трећине приказаних филмова буду премијере. С друге стране – желимо да његујемо комуникацију и кулутрну размјену са нашим ужим и ширим, евромедитеранским регионом“, рекао је вечерас на прес конференцији уочи почетка смотре умјетнички директор фестивалаПеђа Милојевић.

pedja milojevic

Поред Тање Бошковић, овогодишњи лауреат Златног платана – награде за изузетан допринос евромедитеранској кинематографији је и Раде Шербеџија, којем ће признање бити додијељено уочи затварања, посљедње фестивалске вечери.

Тања Бошковић је икона не само југословенске већ и евромедитеранске кинематографије и заштитни знак многих редитеља. С друге стране, Раде Шербеџија је умјетник који је оставио неизмјеран траг не само у југословенској, већ и европској и америчкој кинематографији. О добитницима одлучује Савјет фестивала, а све досадашње одлуке и тих шест имена који су добили награду Златни платан – и код најоштријих критичара могу наићи само на подршку“, каже Милојевић.

Фестивал организују Танграм центар из Београда и Културни центар Требиња, у сарадњи са Алпе-Адриа културном мрежом из Беча, а под покровитељством Града Требиња, Министарства просвјете и културе РС и Управе за дијаспору Министарства иностраних послова Републике Србије.

Медијски покровитељ је Елта ТВ. Медијски спонзори су Радио Требиње, Глас Требиња и портал Требиње Лајв.

Први јубилеј – на новој позорници и са модерном опремом

Директор фестивала Миљан Вуковић рекао је да ни организација овог фестивала није прошла без финансијских потешкоћа, те најавио да ће коорганизатор Културни центар упутити иницијативу Скупштини града да у буџету града наредне године Фестивал европског и медитеранског филма добије засебан грант, а тиме и стабилније финансирање.

Он је подсјетио да је због реконструкције зграде Културног центра домаћин фестивала ове године Дом младих, те најавио да ће за мали јубилеј – своје 5. издање – фестивал добити ново мјесто одржавања: биће организован на љетној сцени која се гради на крову Културног центра.

Директор Културног центра Дејан Бодирога истиче да ће за фестивал много значити и реконструкција биоскопске сале ове установе – чиме ће се отворити могућност да се дио фестивалских пројекција одржава и у зимском периоду.

„Реконструкцијом сале добићемо и нову опрему за пројекције, која ће бити наша, а притом и много квалитетнија од ове коју изнајмљујемо од дистрибутера“, истиче Бодирога.