Pjesmom za dječji kamp na Krfu: Održan humanitarni koncert „U čast predaka, za budućnost potomaka“

Zadužbinarski koncert pod nazivom „U čast predaka, za budućnost potomaka“ održan je večeras u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Publika je uživala u najljepšim grčkim i srpskim patriotskim pjesmama i melodijama, koje je izvelo osamdeset članova orkestra i hora Krfskog konzervatorijuma „Odion“  i Muzičke škole Krfa sa solistom Stamatinom Koridi, mecosopranom, pod dirigentskim vođstvom maestra Kimonasa Čitirisa.

Evangleos Zikos, genaralni sekretar konzervatorijuma „Odion“, istakao je da je ova škola muzičkih talenata osnovana 1864. godine i drugi je najstariji aktivni grčki konzervatorijum, posle Atinske škole talenata.

„Škola ‘Odion’ nagrađivana je više puta, pobrala je najveća priznanja Atine i inostranstva. Večeras su na programu pjesme Teodorakisa i Hacitakisa, dva najveća umjetnika Grčke. Muzika i umjetnost nemaju granice, osjećamo se prelijepo. Imate prelijepu zemlju i kulturu, sa prelijepim predjelima u Trebinju”, naveo je Zikos.

Predsjednik Udruženja „Sveti Srb i ja“ Dimitrije Stikić rekao je da je najveći broj djece iz Republike Srpske koja su sa njima išla stopama naših predaka – upravo iz Trebinja:

„Mnogi od kandidata su se pokazali kao dobri i sada su nam pomoćnici i vaspitači u kampu. Iz tog razloga smo želeli da damo priliku da šira populacija grada Trebinja i Hercegovine još detaljnije upozna ono čime se mi bavimo na Krfu“.

Ovaj humanitarni muzički događaj organizovali su Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Prihod od kupovine ulaznica namijenjen je za izgradnju dječijeg i omladinskog obrazovnog kampa na Krfu.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković