Otvorena izložba „Vektori ljudskih duša“ Darka Juroševića

Akademski slikar i vajar Darko Jurošević predstavio se publici Kulturnog centra Trebinje izložbom skulptura i crteža, pod nazivom „Vektori ljudskih duša“.

„Vektori ljudskih duša“ su trilogija koju nam donosi autor, a njen koncept možemo posmatrati putem teze, antiteze i sinteze. Jurošević razumom i emocijom oblikuje čovjeka kroz interpretaciju umjetničkog stvaranja, izvodeći definitivan stav onoga što je kreirano i ima u osnovi korijene u psihološkoj interpretaciji svijeta.

Jurošević navodi da su radovi nastajali u protekle tri-četiri godine, a grupisani su u tri segmenta koja su u simbiozi:

„Postoji taj spoljašnji dio ljudskog poimanja, tj. manifestacija čovjeka, njegove osobine i ovaj drugi dio koji govori o talasima, odnosno o frekvenciji. Te dvije priče, ta dva segmenta se spajaju i onda dobijamo treću priču, koja je budućnost“.

Postavka obuhvata dvadesetak radova. Prvi segment obuhvata djela rađena u glini, koja su potom izlivana u gipsu, pa patinirana, dok drugu grupu čine skulpture rađene u drvetu i metalnoj konstrukciji, a tu su i crteži koji potkrijepljuju cijelu priču.

Izložbu Darka Juroševića „Vektori ljudskih duša“ otvorila je Tanja Sekulović, a postavka se može pogledati do 22. novembra u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković