OTVORENA IZLOŽBA SLIKA I CRTEŽA MARKA KUSMAKA POD NAZIVOM “DISONANCA”

U galeriji kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena, devetnaesta po redu samostalna izložba Marka Kusmuka pod nazivom “Disonanca”.

Izložbu čini 47 radova nastalih u protekle dvije godine.

“Sve ono što nam se dešavalo u protekle dvije godine se na neki način manifestuje kroz moje slike. Sam naziv “Disonanca” je jedan zvučni nesklad, a sama riječ je specifična i može se čitati i kao distanca i disanje, dakle, asocira na sve ono čega smo se morali libiti u proteklom periodu”, ističe Kusmuk.

Dragan Čihorić, istoričar umjetnosti  u svojevrsnom uvodu u izložbu Marka Kusmaka između ostalog kaže: ” Dimenzije varaju… Iskušavale su Đota, na redu je Marko Kusmuk. Prvi je od njih pozornicom razrešio dilemu. Minimalna arhitektura za činiti velike gestove bila je moguća na pozadini dogme kojoj se bespogovorno veruje. Kao što je i Maksim Konfesor verovao, ništeći arhitekturu kao meru zaštite, jer sigurnost je s drugog mesta dolazila. Ali Kusmuk je čovek drugačijeg vremena i dobro zna da je jedna različita arhitektura danas u pitanju. Ona od bezočnog straha izlivena. Sveprisutna i ljepljiva, i ko se u nju uhvati teško da ostaje svoj i u nešto siguran. Đoto ovde ne bi pretreno značio, Kusmuk… da! Bez opsežne dogme i drugačije izmeštenih oslonaca, sve je potrebno videti. On za nas ulazi u limb… i gleda… ka nama. Onakvima kakvi zaista jesmo.

Najbolja pozivnica da u narednih petnaestak  dana posjetite izložbu Marka Kusmuka u galeriji Kulturnog centra Trebinje su riječi  njegovog mentora na doktorskim studijama, velikog Miloša Šobajića: ” Iznenadilo me njegovo slikarstvo jer sam otkrio mladog čovjeka koji za pet minuta može da naslika šta god poželi… Od njegove velike tehničke sposobnosti izvođenja svih formi koje vidimo, dakle, da od te tehničke sposobnosti, slikarstvo pretvori u slikarstvo. A slikarstvo nije prepis onoga što vidimo, nego je to filozofija. I kako Pikaso reče, to je koplje kojim ja pokazujem šta mislim. Marko je zaista tokom dve godine našeg zajedničkog rada uspeo da od tog svog talenta napravi sliku i da razvije, kako smo tada govorili, tu njegovu čvrstu formu, da je razbije prema nečemu što je zaista slika, što je i pokazao njegovim kasnijim izložbama. On je zaista postao ozbiljan slikar koji je tek na početku svog radnog veka”.

Marko Kusmuk je dobitnik više nagrada i priznanja, a izdvajamo prvu nagradu za crtež na prestižnom venecijanskom konkursu “Venice lands” i prvu nagradu “Fondacije Vladimir Veličković” kao i nagradu povodom 100 godina postojanja ULUS -a.

Izložbu Marka Kusmuka je u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto organizovao Kulturni centar Trebinje.