OTVORENA IZLOŽBA „INSTALIRANJE SPOKOJA“ RADOSLAVA TADIĆA

U Kulturnom centru Trebinje večeras je otvorena samostalna izložba „Instaliranje spokoja“ akademskog slikara Radoslava Tadića.

Izložba se bazira na pet slikarskih instalacija, gdje su slikama na platnu pridruženi radovi na papiru, objekti od papira i od upotrebnih predmeta.

Sam umjetnik je naveo da mu je spokojni period života nametnuo temu ove izložbe, kao i potrebu da radovi zrače mirom i spokojem.

„Ova izložba je sublimacija svega onoga što se do sada taložilo u meni – i onog vizuelnog i mojih emotivnih stanja. Namjera mi je bila da, posle svojih radova koji su bili doslovno teži, i materijalno i vizuelno, napravim jednu izložbu koja će biti rasterećenje od svega toga. Odlučio sam da tema bude spokoj jer mislim da je to nešto što savremenom čovjeku najviše nedostaje“, istakao je Radoslav Tadić.

Instaliranje je, prema njegovim riječima, termin koji je sveprisutan u našoj svakodnevici, a kroz ovakav način postavke pokušao je da dočara i sam ambijent svoje ideje, te da posmatrača uvuče u ono što se dešava u ateljeu.

„Kad zamišljam nešto, kad imam neku inspiraciju, to nikad nije čisto dvodimenzionalno već je u hiljadu drugih dimenzija. Prožima se i ono unutrašnje i spoljašnje zato sam poželio da, između ostalog, posmatrača uvučem u svoju ideju, pa sam napravio objekte koji ‘izlaze’ iz slika. Uzimao sam upotrebne predmete iz ateljea, pa sam ih oslikavao kako bih dočarao i dimenziju tog užitka kojeg osjećam dok radim“, dodao je autor.

Izložbu „Instaliranje spokoja“, koju je organizovao Kulturni centar Trebinje, ljubitelji umjetnosti mogu pogledati do polovine septembra.


Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković