„ONOMATOBLEJA ŠOU“ – VEČE SATIRIČNE KOMEDIJE U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

У позоришту Културног центра, мостарска позоришна група  „Ономатоблеја“  одиграла је вечерас своју нову представу  „Ономатоблеја шоу 2.0“.

Тројац сатиричара:  Никола Рончевић, Омер Хоџић и Лука Маријановић, на себи својствен начин – кроз духовите досјетке, оштру сатиру и живописне ликове, проговара о нашој свакодневици стављајући акценат на предрасуде које владају међу нама.

„Наша нова представа комбинација је стендап комедије и сатире. Бавимо се разним друштвеним проблемима, а етничке предрасуде су нам централна тема. Покушавамо да стереотипе и предрасуде на етничкој основи доведемо до апсурда, да их деконструишемо и покажемо колико су, заправо, бесмислени. Наравно, то су јако осјетљиве теме, а ми се надамо да ће публика схватити позитивну поруку коју шаљемо“, навео је  Никола Рончевић, протагониста представе.

Стендап комичар Омер Хоџић  каже да су продукцији представе претходила истраживања која је тим ОКЦ  „Абрашевић“ спровео на подручју Босне и Херцеговине, а резултати су показали да су многе предрасуде у великој мјери укоријењене у нашој колективној свијести. Он сматра да стереотипи и предрасуде највише произилазе из незнања и страха од нечег другог и другачијег.

„Кад не знамо пуно о том неком другом или смо чули нешто лоше, ми ћемо радије да повјерујемо у то, него да испитамо и истражимо да ли је тачно. Циљ нам је да овом представом пробамо да промијенимо нешто. Желимо да се код људи јави критичко мишљење и да добро размисле о другом и другачијем прије него га осуде“, каже  Хоџић.

Представа има два кључна сегмента – сатиру , преко које протагонисти шаљу поруку и стендап дијелове, којима желе насмијати публику. За циљ има превазилажење предрасуда развијањем свијести о њима и ширењем погледа на свијет.

„Са те двије стране, желимо прво натјерати публику на размишљање, затим кажемо нешто увриједљиво или шокантно, а онда је пробамо насмијати. Мислим да ће након наше представе, неко ко је већ имао неке предрасуде бар донекле промијенити мишљење“, додао је Хоџић.

Представа  „Ономатоблеја шоу 2.0“  дио је истоимене турнеје током које ће обићи 25 градова Босне и Херцеговине.

Душка Ђајић