„ONOMATOBLEJA ŠOU“ – VEČE SATIRIČNE KOMEDIJE U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U pozorištu Kulturnog centra, mostarska pozorišna grupa  „Onomatobleja“  odigrala je večeras svoju novu predstavu  „Onomatobleja šou 2.0“.

Trojac satiričara:  Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marijanović, na sebi svojstven način – kroz duhovite dosjetke, oštru satiru i živopisne likove, progovara o našoj svakodnevici stavljajući akcenat na predrasude koje vladaju među nama.

„Naša nova predstava kombinacija je stendap komedije i satire. Bavimo se raznim društvenim problemima, a etničke predrasude su nam centralna tema. Pokušavamo da stereotipe i predrasude na etničkoj osnovi dovedemo do apsurda, da ih dekonstruišemo i pokažemo koliko su, zapravo, besmisleni. Naravno, to su jako osjetljive teme, a mi se nadamo da će publika shvatiti pozitivnu poruku koju šaljemo“, naveo je  Nikola Rončević, protagonista predstave.

Stendap komičar Omer Hodžić  kaže da su produkciji predstave prethodila istraživanja koja je tim OKC  „Abrašević“ sproveo na području Bosne i Hercegovine, a rezultati su pokazali da su mnoge predrasude u velikoj mjeri ukorijenjene u našoj kolektivnoj svijesti. On smatra da stereotipi i predrasude najviše proizilaze iz neznanja i straha od nečeg drugog i drugačijeg.

„Kad ne znamo puno o tom nekom drugom ili smo čuli nešto loše, mi ćemo radije da povjerujemo u to, nego da ispitamo i istražimo da li je tačno. Cilj nam je da ovom predstavom probamo da promijenimo nešto. Želimo da se kod ljudi javi kritičko mišljenje i da dobro razmisle o drugom i drugačijem prije nego ga osude“, kaže  Hodžić.

Predstava ima dva ključna segmenta – satiru , preko koje protagonisti šalju poruku i stendap dijelove, kojima žele nasmijati publiku. Za cilj ima prevazilaženje predrasuda razvijanjem svijesti o njima i širenjem pogleda na svijet.

„Sa te dvije strane, želimo prvo natjerati publiku na razmišljanje, zatim kažemo nešto uvrijedljivo ili šokantno, a onda je probamo nasmijati. Mislim da će nakon naše predstave, neko ko je već imao neke predrasude bar donekle promijeniti mišljenje“, dodao je Hodžić.

Predstava  „Onomatobleja šou 2.0“  dio je istoimene turneje tokom koje će obići 25 gradova Bosne i Hercegovine.

Duška Đajić