PLESNA BAJKA „TRNORUŽICA“ U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje članovi plesnog kluba  „Fleš“  iz Banjaluke izveli su večeras predstavu  „Trnoružica“.

All-focus

Svima dobro znanu bajku braće Grim, banjalučki ansambl od 25 mladih plesača dočarao je kroz deset koreografija različitih plesnih stilova. U nastupu ansambla bile su zastupljene gotovo sve vrste plesova – klasični, džez i moderni balet, šou dens sa elementima ritmičke gimnastike, hip-hop, brejkdens, te klasični plesovi.

Plesna predstava  „Trnoružica“  odigrana je premijerno 2013. godine u Dječijem pozorištu u Banjaluci i od tada je izvođena mnogo puta širom Republike Srpske. Prema riječima  Jovane Raljić, koreografa i predsjednika plesnog kluba  „Fleš“, djeca svih uzrasta veoma pozitivno i sa oduševljenjem reaguju na  „Trnoružicu“  u njihovom izvođenju.

„Ovaj performans ima za cilj da pokaže djeci jedno baletsko izvođenje predstave. To je, u stvari, prikaz razvoja plesa, od klasičnog baleta – koji je osnova , pa sve do modernijih plesova. Djeca oduševljeno reaguju jer im je ovaj vid izvođenja izuzetno zanimljiv i potpuno drugačiji od klasičnih dječjih predstava. Razlikuje ga pažljivo birana muzika koja prati svaku temu svake koreografije, a tu su i akrobatski elementi koje djeca nemaju priliku često da vide, kao i kostimi koji nisu isti kao u crtaćima i filmovima već su prilagođeni komplikovanim koreografijama“, kazala je  Jovana Raljić.

All-focus

Plesni klub  „Fleš“  postoji od 2006. godine. Okuplja plesače različitih uzrasta i trenutno broji pedesetak članova. Raljićeva kaže da su se u početku bavili isključivo takmičarskim plesom ali vremenom se javila želja da ples vrate na scenu Republike Srpske, sa koje je gotovo nestao.

„Ove godine, povodom Svjetskog dana plesa, u Banjaluci smo premijerno izveli  ‘Alisu u zemlji čuda’, a igrali smo i ‘Snežanu i sedam patuljaka’. Trenutno pripremamo jednu predstavu za odrasle, koja će imati autorsku muziku i igraće se u dva čina“, dodala je  Jovana Raljić.

All-focus

Radost igre osjetila se večeras u svakoj koreografiji plesnog kluba  „Fleš“. Najmlađi u publici upijali su svaki pokret plesača, nagradivši ih na kraju gromoglasnim aplauzom.

Duška Đajić