ПЛЕСНА БАЈКА „ТРНОРУЖИЦА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

У позоришној сали Културног центра Требиње чланови плесног клуба  „Флеш“  из Бањалуке извели су вечерас представу  „Трноружица“.

All-focus

Свима добро знану бајку браће Грим, бањалучки ансамбл од 25 младих плесача дочарао је кроз десет кореографија различитих плесних стилова. У наступу ансамбла биле су заступљене готово све врсте плесова – класични, џез и модерни балет, шоу денс са елементима ритмичке гимнастике, хип-хоп, брејкденс, те класични плесови.

Плесна представа  „Трноружица“  одиграна је премијерно 2013. године у Дјечијем позоришту у Бањалуци и од тада је извођена много пута широм Републике Српске. Према ријечима  Јоване Раљић, кореографа и предсједника плесног клуба  „Флеш“, дјеца свих узраста веома позитивно и са одушевљењем реагују на  „Трноружицу“  у њиховом извођењу.

„Овај перформанс има за циљ да покаже дјеци једно балетско извођење представе. То је, у ствари, приказ развоја плеса, од класичног балета – који је основа , па све до модернијих плесова. Дјеца одушевљено реагују јер им је овај вид извођења изузетно занимљив и потпуно другачији од класичних дјечјих представа. Разликује га пажљиво бирана музика која прати сваку тему сваке кореографије, а ту су и акробатски елементи које дјеца немају прилику често да виде, као и костими који нису исти као у цртаћима и филмовима већ су прилагођени компликованим кореографијама“, казала је  Јована Раљић.

All-focus

Плесни клуб  „Флеш“  постоји од 2006. године. Окупља плесаче различитих узраста и тренутно броји педесетак чланова. Раљићева каже да су се у почетку бавили искључиво такмичарским плесом али временом се јавила жеља да плес врате на сцену Републике Српске, са које је готово нестао.

„Ове године, поводом Свјетског дана плеса, у Бањалуци смо премијерно извели  ‘Алису у земљи чуда’, а играли смо и ‘Снежану и седам патуљака’. Тренутно припремамо једну представу за одрасле, која ће имати ауторску музику и играће се у два чина“, додала је  Јована Раљић.

All-focus

Радост игре осјетила се вечерас у свакој кореографији плесног клуба  „Флеш“. Најмлађи у публици упијали су сваки покрет плесача, наградивши их на крају громогласним аплаузом.

Душка Ђајић