Noć muzeja u Trebinju

Muzej Hercegovine u Trebinju priredio je večeras tradicionalnu manifestaciju „Noć muzeja“, čime se osmu godinu za redom pridružio muzejskim i ustanovama kulture širom svijeta, koje oranizovanjam kulturnih programa i otvaranjem svih postavki za posjetioce – građanima na popularan način žele da približe kulturnu baštinu i ukažu na značaj njenog očuvanja.
Ovogodišnja manifestacija otvorena je izložbom fotografija i pokretnog arheološkog materijala sa istraživanja crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju, čiji su autori arheolozi u Muzeju Hercegovine Ivana Grujić i Jelena Pujić .
Arheološka ekspedicija, u kojoj su bile Grujićeva i Pujićeva, u temeljima ljubinjske crkve iz 1867. godine otkrila je ostatke dvije ranije građevine – kasnoantičke grobnice, za koju se pretpostavlja da je dio ranohrišćanske bazilike podignute u doba vizantijskog cara Justinijana u 6. vijeku, te veće crkve iz nemanjićkog 12. vijeka, na kojoj su vidljivi tragovi obnove iz vremena hercegovačke vlastele 14. i 15. vijeka.
Kako je pojasnila Grujićeva, značaj ovog arheološkog istraživanja nije samo u tome što je prvo ikad obavljeno na području Ljubinja, u kojem istorijski izvori ne pominju postojanje bilo kakve crkvene građevine starije od 19. vijeka.
„Istraživanja i nalazi potvrdili su kontinuitet u zidanju crkva i sahranjivanju, a samim tim i kontinuitet življenja na teritoriji današnje opšine Ljubinje još od vremena kasne antike. Otkriće fino izrađene i okrečene grobnice na svod ukazuje da je tu postojao jedan hrišćanski centar – odnosno da su ljudi na tom prostoru još tada prihvatili hrišćanstvo i taj malo luksuzniji način sahranjivanja“, pojasnila je Grujićeva.
Ona je dodala da istraživače zasigurno na ovom lokalitetu očekuju novi vrijedni nalazi kada se istraživanja prošire na prostor izvan crkvene građevine, ali i da će nastavak radova „sačekati izradu ozbiljnijeg projekta i uključivanje većeg broja stručnjaka“.
Grujićeva je ispred Muzeja Hercegovine zahvalila i trebinjskoj Gradskoj upravi na razumijevanju i podršci kada su u pitanju arheološka istraživanja u okolini zvonik-tornja i dvorištu ustanove.
„Za nas nije bilo izbora da li da podržimo tu aktivnost jer – Trebinje je grad kulture i mi se trudimo da to svakim danom i dokazujemo“, odgovorio je otvarajući izložbu ispred Gradske uprave načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević. On je dodao da je poruka „Noći muzeja“ iz Trebinja – da je i naš grad dio Evrope i svijeta.
U muzičkom dijelu „Noći muzeja“, u galeriji Jovana Dučića održan je koncert trebinjskog hora „Tribunia“, pod dirigentskom upravom Stojanke Gudelj, a potom su u bašti muzeja prigodan program izveli i učenici Srednje muzičke škole iz Trebinja.
Posjetioci Muzeja Hercegovine u „Noći muzeja“ i ove godine imali su priliku da besplatno pogledaju sve postavke ove ustanove, koje su bile otvorene do kasnih večernjih časova.
R.S.
Izvor: Radio Trebinje