beckovic

TREBINJE I Akademik Matija Bećković bio je večeras gost „Trga pjesnika“.

Trebinjci su imali još jednu priliku da čuju omiljene stihove u nenadmašnoj interpretaciji njihovog tvorca, kazivane sa proznatljivim šarmom i ekspresijom, ovaj put „pod otvorenim nebom“ Trga slobode, što je i za najvećeg barda savremene srpske poezije bilo posebno iskustvo.

„Od Trebinja nema grada kome je priličnije da priredi na trgu veče poezije u 21 veku. Tu, pored spomenika herojima i mučenicima Prvog svetskog rata, nedaleko od Njegoševog i Dučićevog spomenika. Nedaleko i od Gračanice, koja je zamenila Lovćen i na neki način učinila Trebinje novim Cetinjem“, kazao je Bećković novinarima.

beckovic2

On je rekao da se na trgu „na kojem su govorili toliki pesnici, heroji i vojevođe večeras služilo jeziku i njegovim zakonima“, a što je posebno značajno – u gradu i među ljudima čiji jezik je Vuk Karadžić uzeo za književni srpski jezik i „koji su svi drugi Srbi učili da bi pravilno govorili“.

„Jezik je crkva u kojoj pesnici služe. Sam jezik, ta crkva, se ne vidi ali se čuje. I jezik  kroz pesnike govori ono što hoće, a pesnici su tu da mu ne smetaju i ne podvaljuju“, kaže Bećković.

Na književnoj večeri Matije Bećkovića predstavljeno je i posljednje izdanje njegovih sabranih djela – u 12 knjiga pjesama, poema i besjeda, koje su priredili „Štampar Makarije“ Beograd, „Oktoih“ Podgorica i Andrićev institut iz Višegrada.

Manifestacija „Trg pjesnika“ održava se u okviru Trebinjskih ljetnih svečanosti, a organizator je Kulturni centar Trebinje.

Izvor: Radio Trebinje