Konferencija za medije – Prezentacija dizajnerskih rješenja za Kulturni centar Trebinje

Povodom prezentacije za medije dizajnerskih rješenja za Kulturni centar Trebinje, u okviru projekta ” ReCulture Re -brendiranje institucija kulture Zapadnog Balkana” danas je u Kulturnom centru održana konferencija za medije.

O novom licu Kulturnog centra Trebinje govorili su: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, Dajana Vujaklija iz Udruženja “Ink” iz Novog Sada, Nada Arnaut, docent na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje i mentor tima za dizajn i Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje.

Vuković je podsjetio da je Kulturni centar, nekad Dom kulture, od svog osnivanja 60 tih godina prošlog vijeka do danas bio generator umjetničkih dešavanja u Trebinju i kreator kulturnog života, ne samo grada Trebinja već i regiona.

“Skoro dvadeset mjeseci razvijamo nešto što će biti novo lice Kulturnog centra Trebinje.Cilj rebrendiranja ove institucije kulture je je poboljšanje komunikacije sa publikom. Uvesti jednu novu publiku, mlađu publiku u Kulturni centar Trebinje na način da se što više mladih edukuje u oblasti kulture, da biraju one sadržaje koji imaju određenu umjetničku notu i da se prema tome ophode i prema sadržajima koje konzumiraju, a i generalno prema samom životu”, rekao je između ostalog Miljan Vuković, koji se posebno zahvalio Gradu Trebinju i Ministrastvu prosvjete i kulture Republike Srpske na bezrezervnoj podršci.

U okviru projekta na konkurs za dizajn se prijavilo više od 40 mladih umjetnika od kojih je njih osam izabrano za rad na projektu koji će trajati još dvadeset mjeseci.

Nada Arnaut, mentor dizajnerskog tima danas je prezentovala novi logotip, nove plakate, mamorandum i nove brošure Kulturnog centra. Prema njenim riječima do februara naredne godine biće završen kompletan redizajn sajta i društvenih mreža koje koristi Kulturni centar.

Dajana Vujaklija iu Udruženja “Ink” iz Novog Sada, koja je partner na ovom projektu je rekla da su naredni zadaci dizajnerskih timova rad na redizajnu suvenira i redizajnu prostora. Posljednja faza projekta, prema riječima Vujaklije je rad svih dizajnerskih timova na završnoj izložbi koja je planirana za period od januara do aprila 2024. godine.

Osim Kulturnog centra Trebinje u okviru ovog projekta biće redizajniran i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Memorijal Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Umjetnička kolonija Danilovgrad.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, večeras u 19 časova biće otvorena izložba “Dizajn za kulturu” koja sadrži 200 eksponata (posteri, publikacije, grafički materijal) a koja predstavlja najbolje evropske dizajn prakse u oblasti kulture.