IZLOŽBA „PROGON“ I PROMOCIJA KNJIGE „SLIKAJ I ĆUTI“ MILOŠA ŠOBAJIĆA U TREBINJU(VIDEO)

Милош Шобајић

foto:Jovan Vidaković

Izložba slika i skulptura Miloša Šobajića, eminentnog srpsko-francuskog slikara, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Postavku čine 14 slika velikog formata i dvije monumentalne skulpturne instalacije objedinjene nazivom izložbe  „Progon“, koje prikazuju tjeskobu odvojenosti od raja, progon čovjeka, nagovještavaju apokalipsu prizorima izbjegavanja zamki koje su svuda oko nas.

foto:Jovan Vidaković


„Shvatio sam da se pred nama odvija jedna kompleksna eshatološka igra. Šobajić je, naravno, sposoban i vješt da tu eshatološku igru oboji tačno svojim bojama, tačno svojom materijom, ali koji bi to bili tropovi koji bi nama omogućili da se osjetimo negdje u saglasnosti s njegovom namjerom? Šobajić stoji tu da svojim izrazom upozori, na neki način, eksplicira naš starozavjetni grijeh. Vjerovatno je umjetnost ta koja bi nas mogla postaviti na nekakav dobar pravac – i to je Miloš Šobajić“, naveo je Čihorić.

Autor izložbe, jedan od najvećih slikara i vajara današnjeice,  Miloš Šobajić  kaže da je, stvarajući posljednju godinu dana, shvatio da se sve njegove slike, nastale proteklih gotovo pet decenija, svode na istu temu – progon.

„Svi moji junaci na slikama trče, beže, pokušavaju da se spasu raznih zamki. U početku sam slikao na desetine, stotine figura koje beže, onda sam smanjio na pet figura, na jednu i najzad samo na delove tela jedne figure koja besomučno pokušava da nađe spas. Pokušavam da predstavim sve one progone, od biblijskog progona naših praroditelja Adama i Eve pod mačem arhanđela Mihaila, preko  „Oluje“, Arapskog proleća, gde smo svi žrtve. To je progon čoveka koji je sputan, koji je u zamci, koji pokušava da se spasi i uspeva u tome“, rekao je Šobajić o svom bogatom umjetničkom opusu.

Nakon otvaranja izložbe, predstavljena je i prva knjiga Miloša Šobajića  „Slikaj i ćuti“, kojom izražava bunt protiv obmanjujućeg globalističkog sistema djelovanja, a najveći segment knjige posvećen je uticaju globalizacije na savremenu umjetnost.

O knjizi je, pored autora, govorila i  predsjednik Književnog udruženja  „Susret“, profesorka Milana Babić, koja je izrazila zadovoljstvo što se Trebinje još jednom pokazalo kao grad kulture koji veoma brzo može da realizuje kulturna dešavanja visokog nivoa.
„Ova izložba znači mnogo za naš grad. Na idejnom planu povezali smo se sa Beogradom, gdje je prije tri dana održana promocija ove knjige. Željeli smo baš to – da se vidi zajednička kulturna scena Srbije i Republike Srpske“, navela je Babićeva.

foto:Jovan Vidaković

Organizatori večerašnje manifestacije su Književno udruženje  „Susret“, Kulturni centar Trebinje, ALU Trebinje i Turistička organizacija grada Trebinja. Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

Postavka ove impresivne izložbe može se pogledati u galeriji Kulturnog centra Trebinje narednih petnaestak dana.

Duška Đajić