Igor Bošnjak dobitnik nagrade ZvonoSinoć je u prostorijama Udruženja za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti Sklop otvorena izložba radova finalista i finalistica nagrade za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH – Zvono. Nagradu, namijenjenu mladim umjetnicima koji su tek na početku karijere, dobio je Igor Bošnjak.

Umjetnik koji živi i radi u Trebinju već je bio finalista nagrade Zvono 2010. godine, a na izložbi se predstavio videoradom “Spomenik palim borcima budućeg rata”, koji opisuje kao “ironijski omaž našoj realnosti, to jest matriksu – koji kroz medije, mafiju i političku elitu stalno produkuje strah, mržnju, apatiju, ratno stanje”.

Pored Igora Bošnjaka, na izložbi su se predstavili i finalisti Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić, koji su publici predstaviti odabrane videoradove, fotografije i umjetničke instalacije. Međunarodni žiri za ovu godinu činili su Nina Komel, prošlogodišnja dobitnica nagrade, Karina Kottova, direktorica Fondacije “ Jindřich Chalupecký ” iz Praga, Christoph Yggdre, direktor multidisciplinarne umjetničke agenture L’Agence à Pariz u Parizu, te James Merle Thomas, profesor za globalnu historiju umjetnosti na Temple Universityju u Philadelphiji /SAD.

Bošnjak, Kekerović, Majstorović i Tatić, riječima žirija, “reprezentiraju četiri individualne umjetničke pozicije sa odličnim postignućima u različitim fazama njihovog radnog iskustva, godina i formalnog pristupa”. Ovogodišnja selekcija radova pokazuje i naglašeno zanimanje umjetnika/ca za kulturu, politiku i istoriju – kao specifične kontekste od ključnog značaja umjetničkom svijetu koji sve češće teži simplificiranom uniformisanju i komercijalizaciji. Nikola Kekerović pokazao je instalaciju “ Hard Core ”, te seriju crteža “ Dick-tator ”, Vesna Majstorović videorad “ Are you born to be pretty ” i fotografije umjetničke akcije “Safikadin grob”, dok je Saša Tatić izložila radove “(Ne)završena kuća” i “ The Bedrock ”.

Najvredniji dio nagrade Zvono je dvomjesečna rezidencija u New Yorku u saradnji sa Residency Unlimited , te samostalna izložba po povratku iz SAD-a. Međutim, ona je također i jedinstvena prilika za umrežavanje sa galeristima, istoričarima i kritičarima umjetnosti, drugim umjetnicima, te za umjetnički i profesionalni rast i razvoj.

Nagrada je ime dobila po likovnoj grupi formiranoj u Sarajevu 1982. godine, sa dotad najradikalnijim pristupom umjetnosti u BiH. Slične vrijednosti ova nagrada baštini i danas, tražeći mlade umjetnike sa inovativnim pristupom, ali i potencijalom za međunarodnu karijeru. Također, cilj je da se ojača izuzetno slaba domaća infrastruktura za mlade umjetnike, koji nakon izlaska sa akademije, pa do momenta kada su spremni za samostalno izlaganje, djeluju u svojevrsnom vakuumu, bez mogućnosti da skupljaju relevantno iskustvo.

Danas u 16 sati će biti održano i javno vodstvo kroz izložbu, uz prisustvo kustosica izložbe i umjetnika/ca, otvoreno za svu zainteresovanu publiku.

“Cilj nagrade Zvono je nastaviti pružati podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu”, poručuju iz Udruženja Sklop.
M. A.

Preuzeto: Oslobođenje, Sarajevo