Игор Бошњак добитник награде ЗвоноСиноћ је у просторијама Удружења за истраживање, документирање и презентирање умјетности Склоп отворена изложба радова финалиста и финалистица награде за младе визуалне умјетнике и умјетнице у БиХ – Звоно. Награду, намијењену младим умјетницима који су тек на почетку каријере, добио је Игор Бошњак.

Умјетник који живи и ради у Требињу већ је био финалиста награде Звоно 2010. године, а на изложби се представио видеорадом “Споменик палим борцима будућег рата”, који описује као “иронијски омаж нашој реалности, то јест матриксу – који кроз медије, мафију и политичку елиту стално продукује страх, мржњу, апатију, ратно стање”.

Поред Игора Бошњака, на изложби су се представили и финалисти Никола Kекеровић, Весна Мајсторовић и Саша Татић, који су публици представити одабране видеорадове, фотографије и умјетничке инсталације. Међународни жири за ову годину чинили су Нина Kомел, прошлогодишња добитница награде, Kарина Kоттова, директорица Фондације “ Jindřich Chalupecký ” из Прага, Цхристопх Yггдре, директор мултидисциплинарне умјетничке агентуре L’Agence à Париz у Паризу, те Јамес Мерле Тхомас, професор за глобалну хисторију умјетности на Temple Universityju u Philadelphiji /САД.

Бошњак, Kекеровић, Мајсторовић и Татић, ријечима жирија, “репрезентирају четири индивидуалне умјетничке позиције са одличним постигнућима у различитим фазама њиховог радног искуства, година и формалног приступа”. Овогодишња селекција радова показује и наглашено занимање умјетника/ца за културу, политику и историју – као специфичне контексте од кључног значаја умјетничком свијету који све чешће тежи симплифицираном униформисању и комерцијализацији. Никола Kекеровић показао је инсталацију “ Hard Core ”, те серију цртежа “ Dick-tator ”, Весна Мајсторовић видеорад “ Are you born to be pretty ” и фотографије умјетничке акције “Сафикадин гроб”, док је Саша Татић изложила радове “(Не)завршена кућа” и “ The Bedrock ”.

Највреднији дио награде Звоно је двомјесечна резиденција у Неw Yорку у сарадњи са Residency Unlimited , те самостална изложба по повратку из САД-а. Међутим, она је такођер и јединствена прилика за умрежавање са галеристима, историчарима и критичарима умјетности, другим умјетницима, те за умјетнички и професионални раст и развој.

Награда је име добила по ликовној групи формираној у Сарајеву 1982. године, са дотад најрадикалнијим приступом умјетности у БиХ. Сличне вриједности ова награда баштини и данас, тражећи младе умјетнике са иновативним приступом, али и потенцијалом за међународну каријеру. Такођер, циљ је да се ојача изузетно слаба домаћа инфраструктура за младе умјетнике, који након изласка са академије, па до момента када су спремни за самостално излагање, дјелују у својеврсном вакууму, без могућности да скупљају релевантно искуство.

Данас у 16 сати ће бити одржано и јавно водство кроз изложбу, уз присуство кустосица изложбе и умјетника/ца, отворено за сву заинтересовану публику.

“Циљ награде Звоно је наставити пружати подршку младим ствараоцима и олакшати им даљњу дјелатност, смјештајући их са положаја маргиналне према средишњој улози у друштву”, поручују из Удружења Склоп.
М. А.

Преузето: Ослобођење, Сарајево