Evroazija je naša istorijska sudbina

kuljanin1

ТРЕБИЊЕ │ Срби и други православни народи Балкана треба да се окрену евроазијској алтернативи, својој словенској и давној одабраној источнохришћанској цивилизацији, а није им мјесто у Европској унији, која је према нашим интересима традиционално непријатељски расположена  – тврди др Бранимир Куљанин, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

„Српски избор је извршен у 9. вијеку, када је наш народ примио хришћанство из прославног Константинопоља и одлучио да прихвати ту велику културу. Мислим да би народ морао да има јасну свијест – да је то питање културно-цивилизацијске припадности и историјске судбине, а не ствар воље неких политичара или референдума, који уосталом могу и да се кривотворе“, рекао је др Куљанин на промоцији своје књиге„Русија и евроазијска идеја“, која је вечерас одржана у Музеју Херцеговине, у организацији СПКД „Просвјета“ Требиње и књижевног удружења „Сусрет“ из нашег града.

Професор Куљанин истиче да је у књизи његов задатак био да расвијетли феномене два  алтернативна историјска и културно-цивилизацијска пројекта – атлантског и евроазијског, да је кроз истраживања настојао о њима да донесе и одређене судове, те да су, како је рекао – све предности биле на страни евроазијског пројекта, савеза који данас ствара Русија, и његових војно-безбједносних, економских и других форми и компоненти.

kuljanin2

„Треба знати да наше мјесто није у Европској унији. Европска унија – то је Њемачка, наш стари историјски непријатељ и у томе се ништа није промијенило још од Карла Великог до дана данашњег. Њемачка је одиграла велику улогу и у комадању Југославије, разједињавању Срба и отимању Косова српском народу. Њима не треба вјеровати“, истиче професор Куљанин.

Куљанин сматра да би српски народ „у најмању руку, поштујући своје људско и национално достојанство, у датим околностима морао да бира положај неутралности, али и да се припрема за могуће прикључење евроазијском савезу“.

Он је рекао да је управо Балкан родно тло наше поствизантијске или православно-хришћанске цивилизације, која се касније ширила на исток – до кијевске и московске Русије, али да је Запад све чинио да разједини православне и словенске народе, због чега је данас потребно обновити то јединство –  на крилима велике евроазијске идеје.

Он истиче да у пројекцијама значајних руских истраживача, аналитичара, али и носилаца високих државних функција – управо Балкан треба да постане један регион евроазијског савеза, са Београдом као његовим средиштем.

„Православни народи Балкана треба да се окрену евроазијском савезу и да заједно раде на формирању тог региона, који ће чувати нашу традицију и духовно насљеђе, изборити се за очување народа и државе, јер без властите државе – нема ни живота“, закључио је Куљанин.

О књизи професора Куљанина на промоцији је говорила Милана Бабић из књижевног удружења „Сусрет“.

Извор: Радио Требиње