Evroazija je naša istorijska sudbina

kuljanin1

TREBINJE │ Srbi i drugi pravoslavni narodi Balkana treba da se okrenu evroazijskoj alternativi, svojoj slovenskoj i davnoj odabranoj istočnohrišćanskoj civilizaciji, a nije im mjesto u Evropskoj uniji, koja je prema našim interesima tradicionalno neprijateljski raspoložena  – tvrdi dr Branimir Kuljanin, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

„Srpski izbor je izvršen u 9. vijeku, kada je naš narod primio hrišćanstvo iz proslavnog Konstantinopolja i odlučio da prihvati tu veliku kulturu. Mislim da bi narod morao da ima jasnu svijest – da je to pitanje kulturno-civilizacijske pripadnosti i istorijske sudbine, a ne stvar volje nekih političara ili referenduma, koji uostalom mogu i da se krivotvore“, rekao je dr Kuljanin na promociji svoje knjige„Rusija i evroazijska ideja“, koja je večeras održana u Muzeju Hercegovine, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Trebinje i književnog udruženja „Susret“ iz našeg grada.

Profesor Kuljanin ističe da je u knjizi njegov zadatak bio da rasvijetli fenomene dva  alternativna istorijska i kulturno-civilizacijska projekta – atlantskog i evroazijskog, da je kroz istraživanja nastojao o njima da donese i određene sudove, te da su, kako je rekao – sve prednosti bile na strani evroazijskog projekta, saveza koji danas stvara Rusija, i njegovih vojno-bezbjednosnih, ekonomskih i drugih formi i komponenti.

kuljanin2

„Treba znati da naše mjesto nije u Evropskoj uniji. Evropska unija – to je Njemačka, naš stari istorijski neprijatelj i u tome se ništa nije promijenilo još od Karla Velikog do dana današnjeg. Njemačka je odigrala veliku ulogu i u komadanju Jugoslavije, razjedinjavanju Srba i otimanju Kosova srpskom narodu. Njima ne treba vjerovati“, ističe profesor Kuljanin.

Kuljanin smatra da bi srpski narod „u najmanju ruku, poštujući svoje ljudsko i nacionalno dostojanstvo, u datim okolnostima morao da bira položaj neutralnosti, ali i da se priprema za moguće priključenje evroazijskom savezu“.

On je rekao da je upravo Balkan rodno tlo naše postvizantijske ili pravoslavno-hrišćanske civilizacije, koja se kasnije širila na istok – do kijevske i moskovske Rusije, ali da je Zapad sve činio da razjedini pravoslavne i slovenske narode, zbog čega je danas potrebno obnoviti to jedinstvo –  na krilima velike evroazijske ideje.

On ističe da u projekcijama značajnih ruskih istraživača, analitičara, ali i nosilaca visokih državnih funkcija – upravo Balkan treba da postane jedan region evroazijskog saveza, sa Beogradom kao njegovim središtem.

„Pravoslavni narodi Balkana treba da se okrenu evroazijskom savezu i da zajedno rade na formiranju tog regiona, koji će čuvati našu tradiciju i duhovno nasljeđe, izboriti se za očuvanje naroda i države, jer bez vlastite države – nema ni života“, zaključio je Kuljanin.

O knjizi profesora Kuljanina na promociji je govorila Milana Babić iz književnog udruženja „Susret“.

Izvor: Radio Trebinje