Drugi dan simposiona,održana treća sesija

I drugi dan, petog po redu simposiona “Teologija u javnoj sferi” koji se održava u Kulturnom centru u trebinju privukao je veliku pažnju Trebinjljca ali i velikog broja studenata, većinom teologije iz Beograda, Foče, Banja Luke i drugih mjesta širom regiona a svojim prisustvom današnji skup uveličao je predsjednik Skupštine Republike Srpske gospodin Nedeljko Čubrilović koji je u kratkom obraćanju istakao da ga posebno raduje prisustvo mladih ljudi koji ovom događaju daju posebnu atmosferu.

 
U današnjoj, trećoj po redu diskusiji na temu “Pravoslavna etika i duh kapitalizma: da li pravoslavni narodi propadaju?” učestvovali su prof. dr Boris Begović, doc. dr Rastko Jović i mr Nebojša Katić.

 
 U osvrtu na današnju veoma interesantnu diskusiju gospodin Katić je između ostalog rekao:“Tema je odlična i izvanredno formulisana i zahvaljujući temi sa pristao da dođem iz Londona. Teško je izvesti zaključak danšnje polemike zato što imamo različita mišljenja i drugo tema je ogromna.Nadam se da smo uspjeli da je dodirnemo, ali je bitno da  svako ko je slušao napravi neku svoju sintezu, da izvuče zaključke za sebe.Neki stavovi su suprotstavljeni, neki se dodiruju. Publika je bila aktivna, pažljivo je pratila o čemu smo pričali i to je najvažnije.
 
Nebojša Katić smatra da pravoslavna etika treba da bude korektivni faktor kapitalizma i da postoji ogroman prostor pogotovo za SPC.” Kapitalizam je datost. On je tu. Treba ga humanizovati. A u humanizaciji kapitalizma poreski sistem je najvažniji.Crkva može da da svoj doprinos tome, iako nije ključni akter”. Veberova teza  da je skup životnih načela i etičkih principa na kojima je baziran duh kapitalističkog preduzetnika proizvod protestantske reformacije, precisnije kalvinizma, po mišljenju magistra Katića ne stoji. Daleki istok, Kinezi, Japanci su dokaz da se uspjeh može ostvarivati i u okvirima drugačijih društvenih sistema.
 
” Danas sam pokušao da iskažem svoje ubeđenje da još uvek nije moguće govoriti o modelu pravoslavnog kapitalizma, da jednostavno nemamo dovoljno informacija o tome šta je to pravoslavni kapitalizam, koje ga to institucije čine i kakav bi to bio privredni sistem, kako bi izgledao taj svet? Mi to još uvek ne znamo. Sam izraz pravoslavni kapitalizam u ovom trenutku je nepoznanica. Da li ćemo vremenom, a ovde se vreme ipak  meri vekovima, u ovoj oblasti, da li ćemo doći do nekog konzistentnog sistema pravoslavnog kapitalizma , konzistentnog institucionalnog okvira, to ćemo videti.U nedostaktku toga mi ne možemo da govorimo o tome da li je pravoslavni kapitalizam poželjan ili ne. Pošto ne znamo šta je to pa ne znamo ni kakve bi bile njegove posledice.Peostaje nam institucionalni sistem koji postoji u zapadnoj Evropi, koji se pokazao dobrim, koji su prihvatile sve zemlje bivšeg socijalizma .To ne znači da svaki detalj tog sistema treba da se prepiše, i ti privredni sistemi se razlikuju između sebe. To je po mom mišljenju sistem koji i mi moramo da prihvatimo”. rekao je između ostalog prof. dr Boris Begović sa Pravnog fakulteta u Beogradu.
 
Po završetku današnje diskusije moderator ovog događaja doc. dr Andrej Jeftić zamolio je sve prisutne da u svojim molitvama pomenu našeg sugrađanina, proslavljeng glumca i umjetnika Nebojšu Glogovca koji je sinoć preminuo u Beogradu.