Други дан симпосиона,одржана трећа сесија

И други дан, петог по реду симпосиона “Теологија у јавној сфери” који се одржава у Културном центру у требињу привукао је велику пажњу Требињљца али и великог броја студената, већином теологије из Београда, Фоче, Бања Луке и других мјеста широм региона а својим присуством данашњи скуп увеличао је предсједник Скупштине Републике Српске господин Недељко Чубриловић који је у кратком обраћању истакао да га посебно радује присуство младих људи који овом догађају дају посебну атмосферу.

 
У данашњој, трећој по реду дискусији на тему “Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају?” учествовали су проф. др Борис Беговић, доц. др Растко Јовић и мр Небојша Катић.

 
 У осврту на данашњу веома интересантну дискусију господин Катић је између осталог рекао:“Тема је одлична и изванредно формулисана и захваљујући теми са пристао да дођем из Лондона. Тешко је извести закључак даншње полемике зато што имамо различита мишљења и друго тема је огромна.Надам се да смо успјели да је додирнемо, али је битно да  свако ко је слушао направи неку своју синтезу, да извуче закључке за себе.Неки ставови су супротстављени, неки се додирују. Публика је била активна, пажљиво је пратила о чему смо причали и то је најважније.
 
Небојша Катић сматра да православна етика треба да буде корективни фактор капитализма и да постоји огроман простор поготово за СПЦ.” Капитализам је датост. Он је ту. Треба га хуманизовати. А у хуманизацији капитализма порески систем је најважнији.Црква може да да свој допринос томе, иако није кључни актер”. Веберова теза  да је скуп животних начела и етичких принципа на којима је базиран дух капиталистичког предузетника производ протестантске реформације, прецисније калвинизма, по мишљењу магистра Катића не стоји. Далеки исток, Кинези, Јапанци су доказ да се успјех може остваривати и у оквирима другачијих друштвених система.
 
” Данас сам покушао да искажем своје убеђење да још увек није могуће говорити о моделу православног капитализма, да једноставно немамо довољно информација о томе шта је то православни капитализам, које га то институције чине и какав би то био привредни систем, како би изгледао тај свет? Ми то још увек не знамо. Сам израз православни капитализам у овом тренутку је непознаница. Да ли ћемо временом, а овде се време ипак  мери вековима, у овој области, да ли ћемо доћи до неког конзистентног система православног капитализма , конзистентног институционалног оквира, то ћемо видети.У недостактку тога ми не можемо да говоримо о томе да ли је православни капитализам пожељан или не. Пошто не знамо шта је то па не знамо ни какве би биле његове последице.Пеостаје нам институционални систем који постоји у западној Европи, који се показао добрим, који су прихватиле све земље бившег социјализма .То не значи да сваки детаљ тог система треба да се препише, и ти привредни системи се разликују између себе. То је по мом мишљењу систем који и ми морамо да прихватимо”. рекао је између осталог проф. др Борис Беговић са Правног факултета у Београду.
 
По завршетку данашње дискусије модератор овог догађаја доц. др Андреј Јефтић замолио је све присутне да у својим молитвама помену нашег суграђанина, прослављенг глумца и умјетника Небојшу Глоговца који је синоћ преминуо у Београду.