Архитекте за овај мост кажу да нема елегантнијег, за мостарски Стари мост да нема смионијег, а за Вишеградску ћуприју да нема стаменије те би одавно, баш као мостарски и вишеградски, и овај мост био под заштитом УНЕСЦО-а да није пренешен са првобитне на ову локацију да и даље спаја двије обале ријеке Требишњице.

Мост је у XVI стољећу подигао Мехмед-паша Соколовић, а потврду налазимо у Дубровачком архиву забиљежену у архивску књигу “Леттере е цомиссиони ди леванте XXXIII”. Име је, највјероватније, добио према Арслан-аги који је дошао из Херцег Новог у Требиње крајем 17. вијека и, уз допуштење султана, добио право да он и његови насљедници наплаћују мостарину. Био је и важан пункт на путу од Дубровника према Босни, Србији и другим земљама у окружењу.

Kрајем XIX вијека многи аутори све боље старе мостове на простору Босне и Херцеговине називају римским те су тако и овај мост неки аутори упоређивали са познатим мостом Алцантара у Шпанији. Својом градњом и љепотом овај мост надмашује многе старе грађевине Босне и Херцеговине, а часопис “Босанска Вила” 1888. године у 13. броју пише да за елеганцију моста треба захвалити мајсторлуку и слави старих Римљанама.

Приликом преноса Арсланагића (Перовића) моста због изградње хидросистема на Требишњици обављене су и археолошке опсервације те су, на тадашњој локацији овог моста, нађени остаци окресаног стијења које је кориштено за изградњу некадашње старе ћуприје која је, поред Трајановог моста на Дунаву, била најстарија ћуприја у бившој Југославији. По предању, разорене су камене „ноге“ тог моста, а изгорјеле су стржеве греде у неком од метежа у давно доба.

Арсланагића (Перовића) мост пренесн је на нову локацију 5 километара низводно од мјеста гђе је некада био, а у чијој близини се и данас налази стари град Мичевац. Пренос моста је био велики грађевински подухват и трајао је од 1970. до 1972. године јер је мост демонтиран камен по камен и исто тако монтиран на садашњу локацију у градском насељу Градина у Требињу.

Узме ли се у обзир да је мост изузетно добро очуван те да је порушена само грађевина на „капији“ моста Арсланагића (Перовића) мост пружа одличан увид у градитељство уопште, а посебно у мостоградњу османског периода у Босни и Херцеговине.

Арсланагића (Перовића) мост је национални споменик Босне и Херцеговине.

no images were found

Фото:Јован Видаковић