„ALATNIČARI“ ODUŠEVILI PUBLIKU KULTURNOG CENTRA

Prvi ansambl i veterani GKUD „Alat“ priredili su večeras godišnji koncert u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Na koncertu, koji je trajao skoro dva sata, ljubitelji folklora imali su priliku da uživaju u vrhunskim izvedbama koreografija kroz koje su prikazane igre i pjesme iz Hercegovine, Pčinje, Kobišnice, Gnjilana, Šumadije i Makedonije.

Predsjednik GKUD „Alat“ Nedeljko Lambeta istakao je da su protekle dvije godine, zbog aktuelne situacije, bile najteži period u radu ovog Društva ali da su svi članovi ostali vjerni folkloru i ljubavi kojom čuvaju tradiciju, običaje i vjeru.

„Posle dvije teške godine, kada nije bilo proba, gostovanja i koncerata, ponovo smo zajedno. Čuvamo ono što smo i čime se ponosimo. Ne možemo govoriti o vjeri, a da ne pomenemo našu braću iz Crne Gore i Nikšića, koji su i večeras sa nama, a koji su nam pokazali koliko je njihova vjera stamena i jaka. Ove godine smo jači za trougao bratimljenja Banjaluke, Pala i Trebinja, tj. Krajine, Romanije i Hercegovine. To je stub folklora Republike Srpske“, kazao je Lambeta.

Marko Đokić, umjetnički rukovodilac JU „Zahumlje“ iz Nikšića, naveo je da ovo društvo i „Alat“ veže prijateljstvo i saradnja koji traju skoro tri decenije.

„Ova dva društva pozivaju se na skoro sve koncerte i uvijek nam je zadovoljstvo da dođemo u Trebinje i podržimo naše kolege iz ‘Alata’“, rekao je Đokić.

Splet pjesama izvela je i vokalna grupa GKUD-a „Nagorkinje“, a kao posebna gošća nastupila je Danica Crnogorčević, crnogorska pjevačica etno i vjerskih pjesama.

Danica Crnogorčević je istakla da joj je glavni cilj da njena muzika pronađe put do omladine, te da joj je veoma drago što je u posljednje vrijeme sve više etno-grupa i etno-pojaca.

„Bitno je da se svi okrenemo našoj majci Crkvi, od koje smo potekli Svetome Savi i, naravno, da znamo zbog čega smo tu – da naučimo šta je liturgija, prije svega, pa tek onda da naučimo da pjevamo naše rodoljubive pjesme“, izjavila je Danica Crnogorčević.

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Fondaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske „Sveti Vukašin“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković