Aktovi u prostoru Ratka Vučinića (VIDEO)

У Галерији Kултурног центра вечерас је отворена изложба радова умјетника Радислава Ратка Вучинића, који се требињској публици представио опусом са мотивом акта, рађеним у комбинованој техници.

Људска фигура са различитим рјешењима простора у дубини – тематски је концепт 66 изложених радова, али је акт, како појашњава умјетник, само у првом плану ишчитавања, док су његова ликовна трагања увијек у вертикали идеја и апстрактног.

„Умјетник мора бити ногама на земљи, а главом у космосу, рекао ми је још на првом сусрету велики умјетник Богић Рисановић. То је однос између земаљског и свијета нематеријалних идеја. А фигура је најближа тој вертикали. Формат свих радова је идентичан – то је форма трга у Никшићу, гдје сам одрастао. Кад сам нашао свој формат кренуо сам полако и мозаички да рјешавам то питање – ко смо, шта смо и куда идемо?“, каже умјетник додајући да већина гледалаца на изложено обично „реагује само чулима, а понеко почне и да размишља“, градећи често своју личну причу о виђеном, у којој умјетник не може да учествује.

У свом умјетничком формирању Вучинић се опробао у више ликовних израза: цртежи, колажи, слике, акварели, инсталације, “јавни радови”, перформанси – јер, како каже, није могао све што је желио да уради само у једном медију.

Вучинић је учествовао на преко 200 колективних изложби у земљи и иностранству и добитник је више награда.
Од 2005. године професор је на Академији ликовних умјетности у Требињу.

Извор: Радио Требиње