Aktovi u prostoru Ratka Vučinića (VIDEO)

U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba radova umjetnika Radislava Ratka Vučinića, koji se trebinjskoj publici predstavio opusom sa motivom akta, rađenim u kombinovanoj tehnici.

Ljudska figura sa različitim rješenjima prostora u dubini – tematski je koncept 66 izloženih radova, ali je akt, kako pojašnjava umjetnik, samo u prvom planu iščitavanja, dok su njegova likovna traganja uvijek u vertikali ideja i apstraktnog.

„Umjetnik mora biti nogama na zemlji, a glavom u kosmosu, rekao mi je još na prvom susretu veliki umjetnik Bogić Risanović. To je odnos između zemaljskog i svijeta nematerijalnih ideja. A figura je najbliža toj vertikali. Format svih radova je identičan – to je forma trga u Nikšiću, gdje sam odrastao. Kad sam našao svoj format krenuo sam polako i mozaički da rješavam to pitanje – ko smo, šta smo i kuda idemo?“, kaže umjetnik dodajući da većina gledalaca na izloženo obično „reaguje samo čulima, a poneko počne i da razmišlja“, gradeći često svoju ličnu priču o viđenom, u kojoj umjetnik ne može da učestvuje.

U svom umjetničkom formiranju Vučinić se oprobao u više likovnih izraza: crteži, kolaži, slike, akvareli, instalacije, “javni radovi”, performansi – jer, kako kaže, nije mogao sve što je želio da uradi samo u jednom mediju.

Vučinić je učestvovao na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više nagrada.
Od 2005. godine profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Izvor: Radio Trebinje