Nova trebinjska premijera: Stevan Šerbedžija kao odbačeni buntovnik (VIDEO)

U pozorištu Kulturnog centra Trebinje večeras je glumac Stevan Šerbedžija premijerno izveo monodramu „Suvišan čovjek“, koju je sam režirao po vlastitom tekstu.

Šerbedžijin suvišni čovjek naših dana je odbačeni buntovnik koji u monodrami na provokativan, ciničan ali i duhovit način preispituje svoj nesporazum sa okuženjem, ne pristaje na svijet uljuljkan u sopstvene laži i životarenje bez smisla, na kraju birajući smrt kao jedini častan izlaz iz zatvorenog kruga.

„Riješio sam da progovorim o problemu kojeg su svi svjesni, a o kojem se nekako najviše i ćuti – to je čovjekova obezduhovljenost i sklonost ka praznim riječima. Čovjek je do kraja iskren jedino prema samom sebi, a postoje i stvari koje neće da prizna – ni samom sebi. Mene su zanimale upravo te stvari. Nadam se da će moja priča u drugima pokrenuti makar zrnce razmišljanja i volje za promjenom“, kaže o svom autorskom projektu Šerbedžija za Radio Trebinje.

Mladi glumac iz Beograda, koji posljednjih pola godine živi u Trebinju, dodaje da je njegov tekst inspirisan motivima i likovima i novele „Zapisi iz podzemlja“ Fjodora Dostojevskog, te da mu se još na drugoj godini studija glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci rodila zamisao da na osnovama ove proze napiše svoju autorsku monodramu.

https://www.youtube.com/watch?v=m1wPzzsFttg