ZVUCI „ISKONA“ NA TREBINJSKOM TRGU

Foto: Jovan Vidaković

U okviru manifestacije  „Vidovdanske svečanosti“  Trebinjskog kulturnog ljeta, večeras je na Trgu slobode održan cjelovečernji  koncert etno grupe  „Iskon“  iz Subotice.

Ansambl  „Iskon“  nastao je 2001. godine u Subotici kada se grupa studenata i mladih entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je, kroz nove i originalne aranžmane, približi današnjoj publici.

 Grupa  „Iskon“  već osamnaest godina traga za zaboravljenim zvucima izvorne muzike. Oživjela je mnoge pjesme i dala im svoj pečat. Osnovu muzike ovog ansambla čine bogati muzički stilovi Balkana, a na njihovom repertoaru uglavnom su pjesme iz Srbije i Kosova i Metohije, ali i iz Makedonije, Bugarske i Bosne.

Uz pratnju na tradicionalnim instrumentima  Dejana Anđelovića  (frule i tarabuka),  Nikole Birača  (tambura),  Ognjena Šućura (tapan) i  Nebojše Brdarića  (frule, kaval, jermenski duduk), specifični i upečatljivi  ženski vokali Milanka Nastasović i Olja Njaradi  predstavili su trebinjskoj publici izvorne narodne pjesme – ljubavne, običajne, obredne. Na repertoaru su bile numere kao što su  „Gusta mi magla padnala“,  „Gde si bilo, jare moje“,  „Čije je ono devojče“,  „Aj, mene majka jednu ima“, ali i one koje su koje su zamrle i utihnule u narodu.

„Uvek nam je veliko zadovoljstvo nastupati na manifestacijama i festivalima koji čuvaju kulturno nasleđe, na kojima se može čuti lepa reč i izvorna muzika, koji neguju dobre međuljudske odnose i vrednosti koje želimo da prenesemo i na buduće naraštaje. Bojim se da neke pesme publika ne prepoznaje jer nisu u velikom meri komercijalizovane i popularizovane, ali mi se trudimo da ih, kroz svoj rad, publici približimo i zainteresujemo je za njih“, navela je  Milanka Nastasović, vokal grupe  „Iskon“.


Foto: Jovan Vidaković

Članovi ansambla  „Iskon“  nastupili su u našem gradu po prvi put i pobrali su simpatije trebinjske publike. A snažan utisak ostavilo je i Trebinje na svoje goste.

„Trebinje je toliko lep grad, da mu neka posebna, dodatna atmosfera i ne treba. Pomalo vam zavidimo na ovome što smo imali priliku da vidimo, što vam je podareno“, nije skrivala svoje simpatije  Milanka Nastasović.

Koncert je priređen u organizaciji Kulturnog centra Trebinje i Udruženja  „Nasljeđe, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Duška Đajić