ЗВУЦИ „ИСКОНА“ НА ТРЕБИЊСКОМ ТРГУ

Фото: Јован Видаковић

У оквиру манифестације  „Видовданске свечаности“  Требињског културног љета, вечерас је на Тргу слободе одржан цјеловечерњи  концерт етно групе  „Искон“  из Суботице.

Ансамбл  „Искон“  настао је 2001. године у Суботици када се група студената и младих ентузијаста окупила са жељом да изворну музику сачува од заборава, али и да је, кроз нове и оригиналне аранжмане, приближи данашњој публици.

 Група  „Искон“  већ осамнаест година трага за заборављеним звуцима изворне музике. Оживјела је многе пјесме и дала им свој печат. Основу музике овог ансамбла чине богати музички стилови Балкана, а на њиховом репертоару углавном су пјесме из Србије и Косова и Метохије, али и из Македоније, Бугарске и Босне.

Уз пратњу на традиционалним инструментима  Дејана Анђеловића  (фруле и тарабука),  Николе Бирача  (тамбура),  Огњена Шућура (тапан) и  Небојше Брдарића  (фруле, кавал, јерменски дудук), специфични и упечатљиви  женски вокали Миланка Настасовић и Оља Њаради  представили су требињској публици изворне народне пјесме – љубавне, обичајне, обредне. На репертоару су биле нумере као што су  „Густа ми магла паднала“,  „Где си било, јаре моје“,  „Чије је оно девојче“,  „Ај, мене мајка једну има“, али и оне које су које су замрле и утихнуле у народу.

„Увек нам је велико задовољство наступати на манифестацијама и фестивалима који чувају културно наслеђе, на којима се може чути лепа реч и изворна музика, који негују добре међуљудске односе и вредности које желимо да пренесемо и на будуће нараштаје. Бојим се да неке песме публика не препознаје јер нису у великом мери комерцијализоване и популаризоване, али ми се трудимо да их, кроз свој рад, публици приближимо и заинтересујемо је за њих“, навела је  Миланка Настасовић, вокал групе  „Искон“.


Фото: Јован Видаковић

Чланови ансамбла  „Искон“  наступили су у нашем граду по први пут и побрали су симпатије требињске публике. А снажан утисак оставило је и Требиње на своје госте.

„Требиње је толико леп град, да му нека посебна, додатна атмосфера и не треба. Помало вам завидимо на овоме што смо имали прилику да видимо, што вам је подарено“, није скривала своје симпатије  Миланка Настасовић.

Концерт је приређен у организацији Културног центра Требиње и Удружења  „Насљеђе, под покровитељством Града Требиња.

Душка Ђајић