Zubačka Ubla: U prkos granicama koje nas dijele

TREBINJE | Zubačka Ubla kod Trebinja ovog vikenda u znaku su tradicionalnog narodnog sabora.
Sinoć je na Ublima u prisustvu više hiljada građana Trebinja i crnogorskih opština održan centralni program manifestacije, koji su otvorila obraćanja predstavnika grada Trebinja i opština Nikšić i Herceg Novi.
Ovaj narod se pokazao dostojnim da očuva ovaj prostor, ali i slobodu zajedno sa svojom braćom iz Crne Gore, na koju smo se uvijek oslanjali“, istakao je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i poručio da i u budućnosti između Trebinja, Nikšića i Boke kotorske – nikad neće biti granica.
Mi Trebinjci moramo stajati ponosni na svome onako kako su to nekada činili i naši preci“, rekao je Vučurević. On je naglasio da je „u tom pravcu prije dvije godine za Trebinje izvojevano nešto vrlo važno“, ali i dodao da je još važnije da Trebinje i dalje bude na pravcu – bolje Trebinje za jaču Hercegovinu i jaču vezu sa Crnom Gorom.

Milorad Jovanović, potpredsjednik Opštine Nikšić, koja je ove godine i suorganizator saborovanja na Ublima – istakao je da su se „decenijama na Ublima skupljale generacije u slavu naših predaka, koji su na ovom mjestu zapalili iskru slobode i podigli veliki ustanak“.
U njihovu čast ovdje se i mi skupljamo i nadam se da će u narednim godinama ovdje biti sve više ljudi“, rekao je Jovanović.
Prisutne je u ime opštine Herceg Novi pozdravio Vladimir Žutković, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u ovoj opštini, podsjetivši na tradicionalne veze i međusobno gostoprimstvo naroda susjednih opština – „koji je uvijek bio jedno“ i među kojima „granice nikad nisu postojale“.

U muzičkom dijelu programa sabora na Zubačkim Ublima nastupili su poznati estradni umjetnici Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović – Kemiš, Trubački orkestar Ivana Matovića iz Užica, mladi pjevač Marko Gačić, ansambli Gradskog KUD-a „Alat SL“ iz Trebinja i KUD-a „Zahumlje“ iz Nikšića, te Izvorna ženska pjevačka grupa „Nagorkinje“ iz Trebinja.