U organizaciji Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja i pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, večeras je održano završno veče Treće međunarodne smotre folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista „Veče folklora pored Trebišnjice“.

U konkurenciji izvođačkih ansambala, zlatnu statuu „Jovan Dučić“ osvojio je ansambl Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda. Srebreni Dučić pripao je domaćinu – trebinjskom Ansamblu nacionalnih igara „Jovan Dučić“, dok je bronzana statua otišla u ruke Kulturno-umjetničkog društva „Toplica“ iz Prokuplje.

U konkurenciji pjevačkih grupa, najbolji su bili „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada. Muška pjevačka grupa baletske škole „Lujo Davičo“ osvojila je srebrenu statuu, a bronza je pripala pjevačkoj grupi „Ljubinje“. Bronzanom statuuom  u ovoj konkurencuji nagrađena je i jedina ženska pjevačka grupa na smotri – Baletske škole „Lujo Davičo“.

KUD „Abrašević“ Kraljevo osvojio je zlatnu statuu u konkurenciji vetrana. Veterani KUD „Diogen“ Surčin odnijeli su kući srebrenu statutu, dok je ansambl „Dukat“ iz Čačka bogatiji za bronzanog Dučića.

Smotru folklora – koja je trajala dvije večeri, a u kojoj su učestvovala brojna društva iz RS, Srbije i Makedonije – zatvorio je Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja istakavši da je ovo folklorno saborovanje pored Trebišnjice bilo nezaboravan događaj za naš grad.

„Neizmjernim bogatstvom narodnih nošnji i raznolikošću igara naš grad je uljepšan. Hvala svim gostima koji su raznim koreografijama, običajima i igrama omogućili da svi zajedno uživamo. Grad Trebinje je podržao ovu i podržaće svaku narednu smotru folklora jer ona na najbolji način promoviše kulturu naroda sa ovih prostora“, zaključio je Milošević.

Izvor: Radio Trebinje