„Ženski vremeplov”: Odigrana humanitarna predstava za Magdalenu

Večeras je u pozorištu Kulturnog centra Trebinje izvedena predstava „Ženski vremeplov” autorki Vesne Stanišić, Vesne Rkman, Sandre Lalić i Maje Čolaković, koja je nastala kao plod saradnje Prve osnovne škole iz Brčkog i Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” iz Istočnog Sarajeva.

Vesna Rkman, profesor srpskog jezika i književnosti u Prvoj osnovnoj školi, istakla je da je sa svojim koleginicama osmislila projekat koji je trebalo da bude tematski čas, s ciljem da ožive znamenite žene koje su svojim velikim djelima zadužile ljudski rod.

„Pokušali smo da oživimo neke heroine iz naše i svjetske istorije, žene koje su dale neki svoj doprinos i čija djela su i danas poznata. Tematika je obuhvatila znamenite žene kulture, nauke i umjetnosti, pa su se u predstavi našle Frida Kalo, Milunka Savić, Koko Šanel, Isidora Sekulić, Marija Kiri, Nadežda Petrović, Valentina Tereškova, Diana Budisavljević i Mileva Ajnštajn”, navela je profesorka Rkman.

Dodala je da su učenici sa svojim nastavnicama predstavu pripremali paralelno u okviru dramskih sekcija u obje škole i vježbali odvojeno, a dan uoči premijere po prvi put su se sastali u napravili dvije mješovite glumačke grupe:

„Predstava je ubrzo izašla iz okvira dramske sekcije i ujedinila mnoga srca. Večeras smo po četvrti put izveli ovu predstavu u humanitarne svrhe, a već sutra gostujemo na Palama”.

Sav prihod od donacija namijenjen je za liječenje osmogodišnje Magdalene Vlaški iz Trnova.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković