Željku Miloševiću nagrada „Grozdanin kikot“: Priznanje kao kruna dvodecenijskog pedagoškog rada

ТРЕБИЊЕ │ Требињски редитељ и глумац Жељко Милошевић добитник је награде за педагошки рад  у области сценских умјетности „Грозданин кикот“, коју међународни жири Центра за драмски одгој БиХ годишње додјељује позоришним педагозима земаља екс-ју региона.

Милошевић је међу четири лаурета који су за 2016. годину равноправно понијели награде „за допринос развоју драмског одгоја“.

За Радио Требиње истиче да је изузетно почаствован и обрадован што је нашао у низу признатих имена свијета позоришта из региона која су претходно добијала ово признање, те што се нашао у избору жирија који су и ове године чинили еминентни позоришни умјетници и педагози.

Чини ми се да је ово круна тог дугогодишњег рада са требињском дјецом и омладином и да је уложени труд оваквим признањем верификован. Награда показује да и до културних кругова региона стижу информације о позоришном стваралаштву у Требињу, не само о мом раду, што ме посебно радује“, истиче Милошевић.

Стога је, додаје он, ово признање и „нада да ће у Требињу бити више слуха за потребе културе и свијести о њеном значају“, тим прије што је за успјех потребно вријеме и континуитет рада.

Тако је и двадесетак година континуитета драмских радионица у Требињу нешто што је изњедрило не само љубитеље и поштоваоце позоришта, него и – позоришне ствараоце, који се данас школују или су дипломирали на академијама умјетности, а неки су већ и афирмисани умјетници“, истиче он.

Поред Милошевића, овогодишњи добитници награде „Грозданин кикот“ су драмски педагози, глумци и редатељи Зоран Јосић и Давор Доклеја из Хрватске, те Ивана Милосављевић из БиХ.

Р.С.