Željku Miloševiću nagrada „Grozdanin kikot“: Priznanje kao kruna dvodecenijskog pedagoškog rada

TREBINJE │ Trebinjski reditelj i glumac Željko Milošević dobitnik je nagrade za pedagoški rad  u oblasti scenskih umjetnosti „Grozdanin kikot“, koju međunarodni žiri Centra za dramski odgoj BiH godišnje dodjeljuje pozorišnim pedagozima zemalja eks-ju regiona.

Milošević je među četiri laureta koji su za 2016. godinu ravnopravno ponijeli nagrade „za doprinos razvoju dramskog odgoja“.

Za Radio Trebinje ističe da je izuzetno počastvovan i obradovan što je našao u nizu priznatih imena svijeta pozorišta iz regiona koja su prethodno dobijala ovo priznanje, te što se našao u izboru žirija koji su i ove godine činili eminentni pozorišni umjetnici i pedagozi.

Čini mi se da je ovo kruna tog dugogodišnjeg rada sa trebinjskom djecom i omladinom i da je uloženi trud ovakvim priznanjem verifikovan. Nagrada pokazuje da i do kulturnih krugova regiona stižu informacije o pozorišnom stvaralaštvu u Trebinju, ne samo o mom radu, što me posebno raduje“, ističe Milošević.

Stoga je, dodaje on, ovo priznanje i „nada da će u Trebinju biti više sluha za potrebe kulture i svijesti o njenom značaju“, tim prije što je za uspjeh potrebno vrijeme i kontinuitet rada.

Tako je i dvadesetak godina kontinuiteta dramskih radionica u Trebinju nešto što je iznjedrilo ne samo ljubitelje i poštovaoce pozorišta, nego i – pozorišne stvaraoce, koji se danas školuju ili su diplomirali na akademijama umjetnosti, a neki su već i afirmisani umjetnici“, ističe on.

Pored Miloševića, ovogodišnji dobitnici nagrade „Grozdanin kikot“ su dramski pedagozi, glumci i redatelji Zoran Josić i Davor Dokleja iz Hrvatske, te Ivana Milosavljević iz BiH.

R.S.