ZAVRŠENI DANI NEBOJŠE GLOGOVCA

Foto: Jovan Vidaković

Dvodnevna manifestacija Dani Nebojše Glogovca završena je večeras projekcijom pozorišne predstave  „Hadersfild“, u kojoj je velikan naše scene ostvario jednu od svojih maestralnih uloga.

„Hadersfild“  je predstava rađena po scenariju Uglješe Šajtinca, u režiji Aleks Čizholm. Ostaće upamćena po tome što je prvi put u istoriji na profesionalnoj pozorišnoj sceni u Velikoj Britaniji odigran jedan komad srpskog pisca, a od kritičara je dobio četiri od mogućih pet zvjezdica.

Glumac Vojin Ćetković  osvrnuo se na saradnju sa Glogovcem i podijelio sa publikom neke od zanimljivosti sa početka rada na predstavi.

 „Čudno je sve to što se dešavalo u vezi sa predstavom. Prvo, uopšte nije trebalo da ja budem u njoj, a Nebojša je trebalo da igra pisca. I ostale uloge bile su namenjene drugim glumcima, a onda smo nekako  „promešali karte“  i sve postavili na svoje mesto. Nismo mislili da je ovaj komad nešto preterano kvalitetan kad smo ga pročitali. Nebojša je rekao da će raditi ali pod uslovom da igra lik problematičnog Ivana“, ispričao je, između ostalog,  Vojin Ćetković.

Foto: Jovan Vidaković

Upravo to bravurozno tumačenje uloge Ivana donijelo je Glogovcu pregršt nagrada za najboljeg glumca na brojnim festivalima: Sterijina nagrada, Godišnja nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrade  „Ardalion“,  „Miloš Žutić“,  „Zoran Radmilović“, Gran pri za najbolju mušku ulogu na festivalima u Brčkom i Doboju, statueta  „David Štrbac“, te nagrade publike.

Ovaj pozorišni komad jedan je od najčešće izvođenih u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.  Gostovao na pozorišnim scenama i festivalima širom Srbije i regiona, a s velikim uspjehom izvođen je i u Americi i Kanadi.

Dani Nebojše Glogovca organizovani su prvi put ove godine, zahvaljujući inicijativi i entuzijazmu glumice iz Trebinja Marije Đajić, a uz svesrdnu podršku glumčeve porodice i prijatelja, te Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kulturnog centra Beograda, Vulkan izdavaštva, Kulturnog centra Trebinje i Grada Trebinja.

Marija Đajić  je istakla da je sinoćnje okupljanje povodom pedeset godina od rođenja Nebojše Glogovca ostvarenje jednog od njenih najvećih snova i da će dati sve od sebe da ova manifestacija postane tradicionalna.

Foto: Jovan Vidaković

„Ja sam jako srećna kako je sve to izgledalo sinoć, srećna sam kako je publika reagovala. Nadam se da ćemo se sljedeće godine okupiti u isto vrijeme, da će to preći u tradiciju i da ćemo već tokom narednih mjeseci osnovati pozorišni festival koji će nositi Nebojšino ime“, navela je Marija.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković