ZAVRŠENE VEČERI RUSKOG FILMA I POEZIJE

Projekcijom filma “General Kornilov”, režisera Gorana Milićevića i molitvenim sjećanjem na shiigumaniju Mariju Dohtorovu,, završene su treće po redu “Večeri ruskog filma i poezije” koje je organizovalo Književno udruženje “Susret” iz Trebinja u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Gradom Trebinjem, Turističkom organizacijom Trebinja i Kulturnim centrom Trebinje.

Prve večeri trebinjska publika je bila u prilici da čuje  poetsko – muzički kolaž  talentovanih recitatora Književnog udruženja “Susret” na ruskom i srpskom jeziku i da premijerno pogleda ruski ratni film “Ržev”, režisera Igora Kopilova, posvećen Rževskoj bici, “Verdenu” Drugog svjetskog rata.

Na značaj Rževske bitke podsjetio je Aleksej Keresteđijants, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini rekavši da je ona upamćena po izuzetnom požrtvovanju Crvene armija, koja je za 14 mjeseci borbi izgubila više od milion vojnika.

Milana Babić, predsjednik Književnog udruženja “Susret” je izrazila nadu da će “Večeri ruskog filma i poezije” postati tradicija jer kako je istakla “ima toliko srpsko – ruskih tema da je to jedna beskrajna priča koja će trajati do kraja vremena”.

Natalija Šatiljina, predsjednik Rusko – srpske fondacije za kulturu i nasljeđe je istakla da poput udruženja “Susret”  trebamo više raditi na druženju dva naroda, kako bi bolje upoznali jedni druge i naše kulture.

Goste je u ime Grada Trebinja pozdravio Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja, koji je između ostalog rekao:”Njegujući kulturu sjećanja izražavamo i svoj stav prema prošlosti, vrijednostima za koje su se borili naši preci, jačamo sopstvene temelje, kao i temelje naših zajednica. pri tome, ostaje nam i obaveza izgradnje pravednijeg svijeta u kome zalog naših života neće biti nužan za očuvanje identiteta i fizičkog opstanka naših potomaka”.