ZAVRŠEN 64. „FESTIVAL FESTIVALA“: TRIJUMF POZORIŠTA IZ TRSTENIKA

U Kulturnom centru Trebinje večeras je završena 64. smotra pozorišnih amatera „Festival festivala“ u okviru koje je publika proteklih sedam dana imala priliku da vidi pobjednička pozorišna ostvarenja iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Pozorišni komad „Pomorandžina kora“ ponijelo je epitet  najbolje predstave u cjelini, a izveli su ga članovi ansambla Trsteničkog pozorišta posljednje takmičarske večeri festivala.

Za cjelovit pristup razobličenju apsurda današnjeg svijeta u predstavi „Policajci“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja, Zlatna maska za najbolje rediteljsko ostvarenje pripala je Igoru Pavloviću, koji je nagrađen i za najbolju scenografiju.

Zlatna maska za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Gordani Adamov, za dominaciju scenom u predstavi „Policajci“, a za najbolju mušku ulogu ovo priznanje dobio je Dime Kocevski, za vanrednu scensku ubjedljivost u predstavi „Ne kladi se na Engleze“.

Sanji Ćirović i Vladu Tomoviću uručene su Zlatne maske za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu, za partnersku povezanost u ostvarivanju bliskih likova u predstavi „Vlast i njena opozicija“.

Zlatnom maskom za najbolju kolektivnu igru nagrađen je Dramski studio mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja („Policajci“), za najbolju kostimografiju Jelena Jović („Pomorandžina kora“), a za najbolju autorsku muziku kompozitor Zoran Šugić („Mali Agaton“).

Po propozicijama Festivala, dodijeljene su i diplome žirija koje nisu predviđene Zlatnim maskama: Vladimiru Samardžiću – za scensku bravuru u tumačenju scenskog lika („Art“) i za kolektivni napor u istraživanju teatarske istine – Pozorištu mladih „DIS“ iz Banjaluke („Mali Agaton“).

Pred svečano uručenje festivalskih priznanja u galeriji Kulturnog centra otvorena je tradicionalna izložba fotografija  „Festival u objektivu“.

Izloženo je oko šezdeset fotografija desetak autora, najaktivnijih  članova Foto – kino kluba Trebinje, nastalih tokom sedam festivalskih dana.

Žiri, u sastavu: prof. dr Zoran Đerić, prof.dr Milovan Zdravković i Jovan Vidaković, odlučio je da je autor najbolje fotografije sa ovogodišnjeg festivala – Dušan Vuković. Drugo mjesto osvojila je fotografija  Radoja Eleza, a treće – Katarine Pudar.

Festival je zvanično zatvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelji Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković