ZAVRŠEN 61. „FESTIVAL FESTIVALA“ – PREDSTAVA „RODOLJUPCI“ OKITILA SE TITULOM NAJBOLJE

 

Večeras je u Kulturnom centru Trebinje završena 61. smotra pozorišnih amatera  „Festival festivala“  u okviru koje je publika tokom sedam dana imala priliku da gleda izvedbe amaterskih pozorišta zemalja iz regiona.

Predstave i glumačka ostvarenja svih sedam festivalskih dana budno su pratili članovi stručnog žirija festivala u sastavu: reditelj Jovica Pavić, teatrolog Snežana Kutrički i glumac Nebojša Kundačina.

Epitet  najbolje predstave u cjelini  na ovogodišnjem  „Festivalu festivala“  pripao je pozorišnom komadu  „Rodoljupci“, koje su treće večeri izveli članovi ansambla  Kulturnog centra Kula.

Dragan Ostojić  je nagrađen  Zlatnom maskom za najbolje rediteljsko ostvarenje, za režiju predstave „Rodoljupci“, a pripala mu je i  nagrada za najbolje rješenje scenskog prostora.

Aleksandar Saša Stošić  (za ulogu Ale Ivanovne – „Kokoška“) i  Zoran Radulović  (za ulogu Žutilova – „Rodoljupci“)  nagrađeni su  Zlatnim maskama za najbolju žensku i mušku ulogu, dok su  Sanja Ćirović  (Dobrinka iz predstave „Mirovna misija“) i  Strahinja Šćekić  (Nađ Pal iz „Rodoljubaca“) dobili ova priznanja  za najbolje epizodne uloge.

Zlatna maska za najbolju kolektivnu igru pripala je  članovima Ludens Teatra, Kaotis Teatralis za predstavu „Ispod površine“. Za najbolju autorsku muziku nagrađen je Božidar Bobo Vučur (predstava „Sluge“), a Milica Jeremić za najbolju kostimografiju.

Po propozicijama Festivala, dodijeljene su i diplome koje nisu predviđene Zlatnim maskama:  Kamenku Bertiću i Branislavu Unginoviću („Rodoljupci“) – za partnersku igru, Pozorištu mladih Tuzla za angažovan pristup problemima mladih u tranziciji, Mihovilu Maloči za autorski song u predstavi „Ispod površine“ i Petri Baliji i Ivanu Kovačiću za scenski pokret.

Festival je zvanično zatvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnisti Grada Trebinja Zoran Milošević.

Takmičarski dio smotre zatvorio je nastup domaćina –  Gradskog pozorišta Trebinje, koje se predstavilo ostvarenjem  „Sluge“. Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je  Vesni Đurić  za ulogu sluškinje Solanž.

Prije dodjele festivalskih nagrada, u okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra postavljena je izložba fotografija  „Festival u objektivu“, a glumac Šabačkog pozorišta Zoran Karajić izveo je monodramu  „Bog te mazo“.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje, Kulturni centar Trebinje i Muzej Hercegovine, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Fotografije:Jovan Vidaković-Mufa

Duška Đajić