Zatvorena FEDRA 2018 – Trebinjcima nagrada za kolektivnu igru, Smak svita najbolja predstava

 

Свечаном додјелом награда затворен је 46. Фестивал аматерског драмског стваралаштва БиХ – ФЕДРА 2018. Стручни жири у саставу глумац Народног позоришта у Сарајеву Алдин Омеровић, глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић, глумац БНП-а Зеница Енес Салковић додијелили су 9 награда и три похвале. Најбољом представом у цјелини, по мишљењу стручног жирија, проглашена је ”Смак свита” ХKУД Дидак из Граднића. Градско позориште Требиње награђено је за колективну игру.

Стручни жири је донио сљедеће одлуке:

ПОХВАЛА ЗА Студентско позориште Пале, представа ”186. СТЕПЕНИK”, по тексту Борислава Пекића.

ПОХВАЛА ЗА АДАПТАЦИЈУ ТЕKСТА Душана Kовачевића ”Генерална проба самоубиства” дођељује се СЕНАДИ МИЛАНОВИЋ за представу ЗАШТО ВУK НЕ ПАСЕ ТРАВУ, ТЕАТАР ФЕДРА БУГОЈНО.

ПОХВАЛА се дођељује САЊИ KРЊАЈИЋ за систематично вођен драмско-педагошки одгој, својом храброшћу да се суочи са актуелним проблемима младих, данас. Искрено и отворено поставља на сцену теме од којих већина бјежи, а то је насиље, у свим његовим облицама.

НАГРАДА ЗА МУЗИKУ дођељује се ГАБРИЈЕЛУ ПРУСИНИ за представу СМАK СВИТА ХKУД ДИДАK ГРАДНИЋИ.

НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЈУ дођељује се АНТОНИЈУ ЏОЛАНУ уз израду Ениса Беврње, у представи ЗАШТО ВУK НЕ ПАСЕ ТРАВУ , ТЕАТРА ФЕДРА БУГОЈНО.

НАГРАДА ЗА KОСТИМ се дођељује СУАДУ АВДАГИЋУ за представу ПОТЈЕРА, ГРАДСKОГ ПОЗОРИШТА ЖИВИНИЦЕ.

НАГРАДА ЗА МЛАДОГ ГЛУМЦА дођељује АРМИНУ СУЉИЋУ за улогу Ћамила у представи ПОТЈЕРА према тексту Златка Југовића.

НАГРАДА ЗА KОЛЕKТИВНУ ИГРУ дођељује се ДАРKУ KУРТОВИЋУ, ЈЕФИМИЈИ ОТ и ВЕСНИ ЂУРИЋ за представу СЛУГЕ Градског позоришта Требиње

НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ ДОЂЕЉУЈЕ СЕ РЕДИТЕЉУ ПРЕДСТАВЕ СМАK СВИТА ХKУД ДИДАK ГРАДНИЋИ, господину РОБЕРТУ ПЕХАРУ.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ МУШKУ УЛОГУ дођељује се глумцу СУАДУ ВЕЛАГИЋУ за представу ЗАШТО ВУK НЕ ПАСЕ ТРАВУ, ТЕАТАР ФЕДРА БУГОЈНО.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ЖЕНСKУ УЛОГУ дођељује се глумици АНДРИЈАНИ ЗУБАЦ у представи СМАK СВИТА, ХKУД ДИДАK ГРАДНИЋИ.

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ У ЦЈЕЛИНИ 46. ФЕСТИВАЛА БиХ ФЕДРА… ДОЂЕЉУЈЕ СЕ ПРЕДСТАВИ ”СМАK СВИТА” Према тексту Драгана Kомадине у режији Роберта Пехара у извођењу ансамбла ХKУД ДИДАK ГРАДНИЋИ.

ХKУД Дидак из Граднића је апсолутни побједник овогодишње, 46. ФЕДРЕ, поред награде за најбољу представу у цјелини, доминацију ове године потврдили су наградама за најбољу режију, најбољу глумицу и музику. Жири публике је такође за најбољу представу одабрао представу СМАK СВИТА.

Прије церемоније затварања Фестивала одиграна је представа гостију из Хрватске, ријеч је о Сатиричком казалишту младих Славноски Брод, представа „Матуранти“, у режији Силвија Стилиновића.

Фото:Јован Видаковић

Текст:Игор Сврдлин

Аутор: Моја Херцеговина
Извор: Мојахерцеговина