Zatvorena FEDRA 2018 – Trebinjcima nagrada za kolektivnu igru, Smak svita najbolja predstava

 

Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je 46. Festival amaterskog dramskog stvaralaštva BiH – FEDRA 2018. Stručni žiri u sastavu glumac Narodnog pozorišta u Sarajevu Aldin Omerović, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić, glumac BNP-a Zenica Enes Salković dodijelili su 9 nagrada i tri pohvale. Najboljom predstavom u cjelini, po mišljenju stručnog žirija, proglašena je ”Smak svita” HKUD Didak iz Gradnića. Gradsko pozorište Trebinje nagrađeno je za kolektivnu igru.

Stručni žiri je donio sljedeće odluke:

POHVALA ZA Studentsko pozorište Pale, predstava ”186. STEPENIK”, po tekstu Borislava Pekića.

POHVALA ZA ADAPTACIJU TEKSTA Dušana Kovačevića ”Generalna proba samoubistva” dođeljuje se SENADI MILANOVIĆ za predstavu ZAŠTO VUK NE PASE TRAVU, TEATAR FEDRA BUGOJNO.

POHVALA se dođeljuje SANJI KRNJAJIĆ za sistematično vođen dramsko-pedagoški odgoj, svojom hrabrošću da se suoči sa aktuelnim problemima mladih, danas. Iskreno i otvoreno postavlja na scenu teme od kojih većina bježi, a to je nasilje, u svim njegovim oblicama.

NAGRADA ZA MUZIKU dođeljuje se GABRIJELU PRUSINI za predstavu SMAK SVITA HKUD DIDAK GRADNIĆI.

NAGRADA ZA SCENOGRAFIJU dođeljuje se ANTONIJU DŽOLANU uz izradu Enisa Bevrnje, u predstavi ZAŠTO VUK NE PASE TRAVU , TEATRA FEDRA BUGOJNO.

NAGRADA ZA KOSTIM se dođeljuje SUADU AVDAGIĆU za predstavu POTJERA, GRADSKOG POZORIŠTA ŽIVINICE.

NAGRADA ZA MLADOG GLUMCA dođeljuje ARMINU SULJIĆU za ulogu Ćamila u predstavi POTJERA prema tekstu Zlatka Jugovića.

NAGRADA ZA KOLEKTIVNU IGRU dođeljuje se DARKU KURTOVIĆU, JEFIMIJI OT i VESNI ĐURIĆ za predstavu SLUGE Gradskog pozorišta Trebinje

NAGRADA ZA REŽIJU DOĐELJUJE SE REDITELJU PREDSTAVE SMAK SVITA HKUD DIDAK GRADNIĆI, gospodinu ROBERTU PEHARU.

NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU dođeljuje se glumcu SUADU VELAGIĆU za predstavu ZAŠTO VUK NE PASE TRAVU, TEATAR FEDRA BUGOJNO.

NAGRADA ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dođeljuje se glumici ANDRIJANI ZUBAC u predstavi SMAK SVITA, HKUD DIDAK GRADNIĆI.

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI 46. FESTIVALA BiH FEDRA… DOĐELJUJE SE PREDSTAVI ”SMAK SVITA” Prema tekstu Dragana Komadine u režiji Roberta Pehara u izvođenju ansambla HKUD DIDAK GRADNIĆI.

HKUD Didak iz Gradnića je apsolutni pobjednik ovogodišnje, 46. FEDRE, pored nagrade za najbolju predstavu u cjelini, dominaciju ove godine potvrdili su nagradama za najbolju režiju, najbolju glumicu i muziku. Žiri publike je takođe za najbolju predstavu odabrao predstavu SMAK SVITA.

Prije ceremonije zatvaranja Festivala odigrana je predstava gostiju iz Hrvatske, riječ je o Satiričkom kazalištu mladih Slavnoski Brod, predstava „Maturanti“, u režiji Silvija Stilinovića.

Foto:Jovan Vidaković

Tekst:Igor Svrdlin

Autor: Moja Hercegovina
Izvor: Mojahercegovina