Za kraj proslave jubileja: Svoj rad predstavilo i Alatovo likovno „Kolo“

alat

TREBINJE | Izložbom radova nastalih na prvoj likovnoj koloniji u organizaciji Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“ – večeras je u Muzeju Hercegovine završena petodnevna manifestacija „60 godina u kolu sa vama“, kojom je trebinjsko kulturno-umjetničko društvo obilježilo šest decenija postojanja i rada.

Prva „Alatova“ likovna kolonija, pod nazivom „Kolo“, čiji je inicijator član ovog društva i slikar Dražen Milić, okupila je 19 umjetnika iz regiona, a radovi nastali na petodnevnom kreativnom druženju u Muzeju Hercegovine ostaće u fundusu trebinjskog kulturno-umjetničkog društva, kako je rečeno – kao njihov drugi legat, pored brojnih priznanja i nagrada zabaštinjenih u šest uspješnih decenija rada.

alat2

Slikar iz Višegrada Hadži Branko Nikitović, jedan od učesnika kolonije, rekao je da je prvi saziv kvalitetom visoko podigao ljestvicu likovnom saborovanju u organizaciji „Alata“, izražavajući uvjerenje da će kolonija imati dugu i neprekinutu tradiciju, kao što i naziv „Kolo“ podrazumijeva krug koji nema svog završetka.

I posljednje večeri manifestacije uručene su zahvalnice zaslužnim članovima „Alata“, prijateljima i pokroviteljima društva, a specijalna zahvalnica uručena jeEparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

alat3

Posjetioci su imali još jednu priliku da uživaju u stvaralaštvu trebinjskog Gradskog KUD-a –nastupima „Alatovog“ orkestra i ženske pjevačke grupe „Nagorkinje“.

Dvadeset ansambala pjevalo i igralo za „Alatov“ jubilej

Prethodne dvije večeri manifestacije „60 godina u kolu sa vama“ na Trgu slobode priređeni su koncerti prijateljskih ansambala Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“.

KUD_08

Preksinoć su Trebinjci imali priliku da pozdrave nastup 12 hercegovačkih kulturno-umjetničkih društava iz Trebinja, Bileće, Gacka, Nevesinja, Ljubinja, Foče, Čajniča i Kalinovika.

KUD_27

„Alatov“ jubilej sinoć su uveličali prijateljski ansambli iz regiona – društva „Đoka Pavlović“ i „Gradimir“ iz Beograda, „Ilija Kišić“ iz Zelenike, „Venac“ iz Gračanice, „Veselin Masleša“ iz Banjaluke, „Zahumlje“ iz Nikšića, „Era“ iz Užica i „Abrašević“ iz Užica.

Prethodno su predstavnici trebinjskog Gradskog KUD-a potpisali protokol o bratimljenju sa Centrom za njegovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ iz Kragujevca, a za sve goste „Alata“ priređen je i prijem u Gradskoj upravi.

KUD_96