Za kraj proslave jubileja: Svoj rad predstavilo i Alatovo likovno „Kolo“

alat

ТРЕБИЊЕ | Изложбом радова насталих на првој ликовној колонији у организацији Градског КУД-а „Алат Свислајон“ – вечерас је у Музеју Херцеговине завршена петодневна манифестација „60 година у колу са вама“, којом је требињско културно-умјетничко друштво обиљежило шест деценија постојања и рада.

Прва „Алатова“ ликовна колонија, под називом „Коло“, чији је иницијатор члан овог друштва и сликар Дражен Милић, окупила је 19 умјетника из региона, а радови настали на петодневном креативном дружењу у Музеју Херцеговине остаће у фундусу требињског културно-умјетничког друштва, како је речено – као њихов други легат, поред бројних признања и награда забаштињених у шест успјешних деценија рада.

alat2

Сликар из Вишеграда Хаџи Бранко Никитовић, један од учесника колоније, рекао је да је први сазив квалитетом високо подигао љествицу ликовном саборовању у организацији „Алата“, изражавајући увјерење да ће колонија имати дугу и непрекинуту традицију, као што и назив „Коло“ подразумијева круг који нема свог завршетка.

И посљедње вечери манифестације уручене су захвалнице заслужним члановима „Алата“, пријатељима и покровитељима друштва, а специјална захвалница уручена јеЕпархији захумско-херцеговачкој и приморској.

alat3

Посјетиоци су имали још једну прилику да уживају у стваралаштву требињског Градског КУД-а –наступима „Алатовог“ оркестра и женске пјевачке групе „Нагоркиње“.

Двадесет ансамбала пјевало и играло за „Алатов“ јубилеј

Претходне двије вечери манифестације „60 година у колу са вама“ на Тргу слободе приређени су концерти пријатељских ансамбала Градског КУД-а „Алат Свислајон“.

KUD_08

Прексиноћ су Требињци имали прилику да поздраве наступ 12 херцеговачких културно-умјетничких друштава из Требиња, Билеће, Гацка, Невесиња, Љубиња, Фоче, Чајнича и Калиновика.

KUD_27

„Алатов“ јубилеј синоћ су увеличали пријатељски ансамбли из региона – друштва „Ђока Павловић“ и „Градимир“ из Београда, „Илија Кишић“ из Зеленике, „Венац“ из Грачанице, „Веселин Маслеша“ из Бањалуке, „Захумље“ из Никшића, „Ера“ из Ужица и „Абрашевић“ из Ужица.

Претходно су представници требињског Градског КУД-а потписали протокол о братимљењу са Центром за његовање традиционалне културе „Абрашевић“ из Крагујевца, а за све госте „Алата“ приређен је и пријем у Градској управи.

KUD_96