ВЕЧЕ СМИЈЕХА: СТЕНДАП КОМИЧАРИ НА ЉЕТНОЈ СЦЕНИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Фото: Јован Видаковић

Босанско-херцеговачки комичари Миранда Лончар и Омер Хоџић приредили су вечерас стендап шоу на љетној сцени Културног центра Требиње.

Нешто више од сат времена, комичари су низали шале, препричавајући и коментаришући, на себи својствен начин, ситуације и догађаје из свакодневног живота.

Миранда Лончар каже да овај вид комедије изводи преко десет година и иза ње је велики број наступа у земљи и иностранству, а да теме којима се бави – диктира публика.

„Доста наступа је сад иза мене. Било је много трагања, лутања и брљања у почетку, дуго ми је требало да искристалишем ко сам, шта сам и шта треба да радим. Да бисте могли насмијати људе, битно је да познајете њихов менталитет. Ја сам свој шоу првијенац имала у Загребу, гдје сам наступила након доста времена проведеног у иностранству и то ми је била отежавајућа околност. Теме вам намеће публика. Некад су то регионалне доскочице, некад мушко-женски односи, доста смијеха изазивају и религијске теме али и оне свакодневне ситуације“, каже  Миранда Лончар.

Фото: Јован Видаковић

Што се тиче стендап сцене на нашим просторима, Лончар каже да је овај вид комедије све популарнији.

„Потврда томе је и чињеница да смо годинама наступали само у кафићима, сад ријетко кад. У посљедње вријеме смо углавном у позориштима, културним центрима, на фестивалима и клубовима стендап комедије. Тренутно их је само три у региону – у Београду, Загребу и Љубљани. Популаризацији овог жанра умногоме је допринијео интернет“, додала је ова комичарка.

Омер Хоџић је прије шест година у Мостару побиједио на такмичењу стендап комичара  „Вече отвореног микрофона“. Био је то његов први шоу и од тада креће са наступима широм региона. Хоџић наводи да је специфичност стендап комедије у томе што не постоји  „четврти зид“, остварује се комуникација са публиком и већа је интеракција.

Фото: Јован Видаковић

„Сам процес припреме за наступ помало је мучан и стравичан. Што се стендап комедије тиче, не можете само написати добар текст и бити сигурни да ће то бити људима смијешно. Публика је та која то потврђује.  Ја се, углавном, бавим политичким темама. Био сам аутор и водитељ политичко – друштвене сатиричне ТВ емисије  „Монти Дејтон шоу“, прве ТВ сатиричне емисије у БиХ након  „Надреалиста“, а члан сам и  „Ономатоблеје“  са којом сам радио истоимену радио-емисију и тако сам се испрофилисао као сатирични стендап комичар“, рекао је  Хоџић.

Свој таленат, шарм и духовитост стендап комичари Миранда Лончар и Омер Хоџић потврдили су вечерас пред публиком Културног центра, која их је награђивала честим и бурним аплаузом.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић