VEČE SMIJEHA: STENDAP KOMIČARI NA LJETNOJ SCENI KULTURNOG CENTRA

Foto: Jovan Vidaković

Bosansko-hercegovački komičari Miranda Lončar i Omer Hodžić priredili su večeras stendap šou na ljetnoj sceni Kulturnog centra Trebinje.

Nešto više od sat vremena, komičari su nizali šale, prepričavajući i komentarišući, na sebi svojstven način, situacije i događaje iz svakodnevnog života.

Miranda Lončar kaže da ovaj vid komedije izvodi preko deset godina i iza nje je veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu, a da teme kojima se bavi – diktira publika.

„Dosta nastupa je sad iza mene. Bilo je mnogo traganja, lutanja i brljanja u početku, dugo mi je trebalo da iskristališem ko sam, šta sam i šta treba da radim. Da biste mogli nasmijati ljude, bitno je da poznajete njihov mentalitet. Ja sam svoj šou prvijenac imala u Zagrebu, gdje sam nastupila nakon dosta vremena provedenog u inostranstvu i to mi je bila otežavajuća okolnost. Teme vam nameće publika. Nekad su to regionalne doskočice, nekad muško-ženski odnosi, dosta smijeha izazivaju i religijske teme ali i one svakodnevne situacije“, kaže  Miranda Lončar.

Foto: Jovan Vidaković

Što se tiče stendap scene na našim prostorima, Lončar kaže da je ovaj vid komedije sve popularniji.

„Potvrda tome je i činjenica da smo godinama nastupali samo u kafićima, sad rijetko kad. U posljednje vrijeme smo uglavnom u pozorištima, kulturnim centrima, na festivalima i klubovima stendap komedije. Trenutno ih je samo tri u regionu – u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Popularizaciji ovog žanra umnogome je doprinijeo internet“, dodala je ova komičarka.

Omer Hodžić je prije šest godina u Mostaru pobijedio na takmičenju stendap komičara  „Veče otvorenog mikrofona“. Bio je to njegov prvi šou i od tada kreće sa nastupima širom regiona. Hodžić navodi da je specifičnost stendap komedije u tome što ne postoji  „četvrti zid“, ostvaruje se komunikacija sa publikom i veća je interakcija.

Foto: Jovan Vidaković

„Sam proces pripreme za nastup pomalo je mučan i stravičan. Što se stendap komedije tiče, ne možete samo napisati dobar tekst i biti sigurni da će to biti ljudima smiješno. Publika je ta koja to potvrđuje.  Ja se, uglavnom, bavim političkim temama. Bio sam autor i voditelj političko – društvene satirične TV emisije  „Monti Dejton šou“, prve TV satirične emisije u BiH nakon  „Nadrealista“, a član sam i  „Onomatobleje“  sa kojom sam radio istoimenu radio-emisiju i tako sam se isprofilisao kao satirični stendap komičar“, rekao je  Hodžić.

Svoj talenat, šarm i duhovitost stendap komičari Miranda Lončar i Omer Hodžić potvrdili su večeras pred publikom Kulturnog centra, koja ih je nagrađivala čestim i burnim aplauzom.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković