VEČE SJEĆANJA NA VELIKOG DUHOVNIKA OCA LAZARA OSTROŠKOG

Foto:Jovan Vidaković

U dupke punoj bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje upriličeno je  veče posvećeno blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Adžiću, igumanu manastira Ostrog.

Na početku večeri prikazan je dokumentarni film  „Duhovna poetika oca Lazara“, reditelja dr Radoslava T. Stanišića  koji je scenario pisao po knjizi igumanije Jelene iz manastira Ćelija Piperska, u čijoj je proizvodnji film i snimljen.

foto:Jovan Vidaković

U  „Duhovnoj poetici oca Lazara“  zrači neizreciva ljubav prema čovjeku koju je ovaj veliki duhovnik darivao od srca. Otac Lazar je privlačio vjernike različitih crkava i vjerskih zajednica. Mnogo je vodio računa i davao veliki lični doprinos da se njeguju i čuvaju dobri međuljudski odnosi. Cio svoj život posvetio je toj misiji njegujući suživot, toleranciju, multikulturalnost, ljubav i vjeru u čovjeka.

foto:Jovan Vidaković

Nakon projekcije filma, uslijedila je  promocija knjige  „Položi nadu na Gospoda“  čiji je  autor monahinja Jelena Stanišić, igumanija manastira Ćelija Piperska.

Arhimandrit Lazar Adžić je ličnost koja je obilježila povratak vjeri i crkvi u Crnoj Gori. Tih i povučen, otac Lazar ostavio je malo pisanog traga iza sebe pa su njegove pouke i poruke, koje se nalaze u knjizi, plod sjećanja sveštenstva manastira Ostrog. Mati Jelena je u svojoj knjizi približila i podsjetila nas na izuzetak lik ovog čovjeka Božjeg. Sabrala je brojna svjedočanstva ljudi koji su ga poznavali i onih koji su se kod njega ispovijedali. Knjiga sadrži i fotografije iz života velikog duhovnika, pisma koja je otac Lazar slao svojoj sestričini, te pjesme koje su mu posvećene.

foto:Jovan Vidaković

O arhimandritu Lazaru Adžiću i knjizi  „Položi nadu na Gospoda“  govorili su  episkop diseldorfski i njemački Grigorije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, mati Jelena i književnica Milica Kralj.

Odavno jedan kulturni događaj nije izazvao ovoliko interesovanje naših sugrađana kao ovo veče posvećeno blaženopočivšem arhimandritu Lazaru Ostroškom, čovjeku koji je ostavio dubok trag u obnovi duhovnog života.

foto:Jovan Vidaković

„Ime i djelo oca Lazara Ostroškog ostaće, nesumnjivo, zapamćeno i zapisano među prva i najznačajnija imena ostroških nastojatelja, duhovnih otaca i nasljednika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca“. ( AEM Crnogorsko-primorski Amfilohije, iz predgovora knjige)

foto:Jovan Vidaković

Duška Đajić