Veče Moma Kapora i Radomira Uljarevića

naslovna
TREBINJE | U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba slika i crteža poznatog književnika i slikara Moma Kapora.
Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da je Kapor u Trebinju imao istinskih poštovalaca, a da to nisu bili samo njegovi prijatelji po kistu i peru.
„On je oduvijek bio Hercegovac. Kada bi dolazio u Trebinje jedva bi nastupao na kulturnim scenama, više je bio pod Platanima među ljudima nego sa svojim prijateljima. Provesti jednu noć sa Momom u tim godinama značilo je osjetiti i biti dio jednog ljepšeg i drugačijeg svijeta“, kazao je Vučurević.
Prema riječima Ljiljane Kapor, direktorke Zadužbine “Momo Kapor” predstavljene su 22 slike od perioda studiranja slikarstva pa sve do posljednjih godina života, uglavnom nastale tehnikom ulja na platnu i crteža perom.
„Ovo je manja retrospektiva izabranih likovnih radova Mome Kapora, a izdvajaju se predmeti iz starih građanskih domova, ulice sa iscrtanim školicama, razigrani ringišpili, ilustracije za knjige i portreti znamenitih istorijskih ličnosti, njegovih prijatelja, poznanika i savremenika kojima se može objasniti srž Kaporovog likovnog stvaralaštva“.
Organizator večerašnje izložbe je Kulturni centar Trebinje, u saradnji sa Zadužbinom „Momčilo Momo Kapor“ iz Beograda.
Izložba će u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena mjesec dana.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, održano je Preobraženjsko pjesničko veče Radomira Uljarevića.
O poeziji književnika iz Podgorice govorio je Budimir Dubak.
„Uljarević je jedna od istaknutih figura savremenog srpskog pjesništva, moderan pjesnik koji je na poseban način vezan za tradiciju srpskog jezika, kulture i naroda“, naveo je Dubak.

aaa

D.M.

www. radiotrebinje.com