VEČE KRATKOMETRAŽNOG FILMA U KULTURNOM CENTRU

VEČE KRATKOMETRAŽNOG FILMA U KULTURNOM CENTRU

Foto: Jovan Vidaković

U Kulturnom centru Trebinje priređeno je veče kratkometražnog filma koje je, u saradnji sa našom ustanovom, organizovalo Udruženje građana  „Sunčana kapija“.

Na programu su bila četiri kratkometražna ostvarenja produkcijske kuće  „Modex“  iz Gacka. Hronološki, kako su i nastajali prikazani su  filmovi  „Svijet bez telefona“,  „Niti“  i  „Beskraj“, a premijerno je predstavljen i film  „Ustanak“.

Mladi autori iz Gacka, Nebojša Tovarišić, Milan Beatović, Vesna Ilić i Rastko Stojanović  nastojali su da kroz kratke filmove oslikaju svoju svakodnevicu i ukažu na probleme u društvu sa kojima se suočavaju.


Foto: Jovan Vidaković

Nebojša Tovarišić, jedan od osnivača produkcijske kuće  „Modex“, kaže da se ideja o snimanju kratkometražnog filma javila krajem 2015. godine kada su na Jutjubu uočili veliki broj kreativnih ostvarenja mladih ljudi koji su, na taj način, slali izvjesnu poruku. On dodaje da su bez skupocjene opreme, ali uz dosta uloženog truda i rada, uspijevali da svoje ideje pretoče u filmove.

„Smatram da je stanje u društvu, sa aspekta mladih, dosta loše. Mi, na neki način, pokušavamo promijeniti ili barem ukazati širem auditorujumu na to kakvo je stanje u kom se nalazimo. Naš cilj je da filmom , kroz koji ukazujemo na nedostatke u društvu, pomognemo da se ti nedostaci otklone“, kaže  Tovarišić.

Ivana Sudžum  dugi niz godina bavi se glumom, od skoro je i novi član  „Modex“-a. Ona se u posljednje vrijeme bavi pisanjem scenarija, a odlučila je da se pridruži ovoj grupi entuzijasta jer smatra da  „omladina može da podstakne ljude da se promijene, da promijene način svog života i način razmišljanja“. Prema njenom mišljenju, kroz humor i sarkazam kroz koji  „Modex“  progovara, najbolji je način da se prenese poruka.


Foto: Jovan Vidaković

Članovi  „Modex“-a, pored krtakometražnih filmova, radili su i humorističke skečeve, reportaže, serijal od sedam epizoda pod nazivom  „Neđeljnik“, a kako najavljuju, u planu i je i snimanje dugometražnog filma koji će se, takođe, baviti položajem mladih u društvu. Sa filmom  „Beskraj“  konkurisali su za filmski festival u Beogradu koji će se održati u martu.

Duška Đajić