ВЕЧЕ КРАТКОМЕТРАЖНОГ ФИЛМА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ВЕЧЕ КРАТКОМЕТРАЖНОГ ФИЛМА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Фото: Јован Видаковић

У Културном центру Требиње приређено је вече краткометражног филма које је, у сарадњи са нашом установом, организовало Удружење грађана  „Сунчана капија“.

На програму су била четири краткометражна остварења продукцијске куће  „Modex“  из Гацка. Хронолошки, како су и настајали приказани су  филмови  „Свијет без телефона“,  „Нити“  и  „Бескрај“, а премијерно је представљен и филм  „Устанак“.

Млади аутори из Гацка, Небојша Товаришић, Милан Беатовић, Весна Илић и Растко Стојановић  настојали су да кроз кратке филмове осликају своју свакодневицу и укажу на проблеме у друштву са којима се суочавају.


Фото: Јован Видаковић

Небојша Товаришић, један од оснивача продукцијске куће  „Modex“, каже да се идеја о снимању краткометражног филма јавила крајем 2015. године када су на Јутјубу уочили велики број креативних остварења младих људи који су, на тај начин, слали извјесну поруку. Он додаје да су без скупоцјене опреме, али уз доста уложеног труда и рада, успијевали да своје идеје преточе у филмове.

„Сматрам да је стање у друштву, са аспекта младих, доста лоше. Ми, на неки начин, покушавамо промијенити или барем указати ширем аудиторујуму на то какво је стање у ком се налазимо. Наш циљ је да филмом , кроз који указујемо на недостатке у друштву, помогнемо да се ти недостаци отклоне“, каже  Товаришић.

Ивана Суџум  дуги низ година бави се глумом, од скоро је и нови члан  „Modex“-а. Она се у посљедње вријеме бави писањем сценарија, а одлучила је да се придружи овој групи ентузијаста јер сматра да  „омладина може да подстакне људе да се промијене, да промијене начин свог живота и начин размишљања“. Према њеном мишљењу, кроз хумор и сарказам кроз који  „Modex“  проговара, најбољи је начин да се пренесе порука.


Фото: Јован Видаковић

Чланови  „Modex“-а, поред кртакометражних филмова, радили су и хумористичке скечеве, репортаже, серијал од седам епизода под називом  „Неђељник“, а како најављују, у плану и је и снимање дугометражног филма који ће се, такође, бавити положајем младих у друштву. Са филмом  „Бескрај“  конкурисали су за филмски фестивал у Београду који ће се одржати у марту.

Душка Ђајић