ТРЕБИЊЕ I На платоу испред Kултурног центра вечерас је приређен концерт етно групе „Ива“.

На репертоару једанаесточланог музичког састава из Добоја су вокална и вокално-инструменталнa дјела народне музике, коју изводе у оригиналном или модерном аранжману – у стилу етно-џез-фјужна, али и дјела из српске црквене и духовне баштине.

Саша Павловић, умјетнички руководилац групе и професор музике на Академији умјетности у Бањалуци, истиче да је „Ива“ свој рад почела са мисијом да сакупља и баштини оригинално традиционално пјевање, да би се посљедњих година упустили у креативну авантуру  интерпретације музичке традиције, комбинујући је са „цитатима“ џез стандарда, умјетничке музике и других модерних праваца.

„А што се тиче српске традиције имамо сјајне пјесме. Имамо толико мелодија да не требамо да компонујемо наредних двјеста година. Толико је наш народ већ искомпоновао“, истиче Павловић.

Павловић додаје да је од оснивања састава циљ њиховог музичког ангажмана био – оживаљавање заборављених пјесама наше фолклорне или духовне баштине, због чега на концертима „Иве“ публика ријетко може да пјева заједно са бендом.

„То и јесте наш ‘проблем’ – ми не пјевамо хитове нити смо комерцијални бенд. Зато је важно да наша република и локалне заједнице схвате – да је потребна озбиљнија подршка култури, да културу не мијешају са субкултуром, као што ни умјетнички програми нису исто што и забавни“, истиче Павловић.

Уочи концерт на платоу испред Културног центра приређен је и програм „Трг пјесника“, а своје стихове на требињској поетској сцени под отвореним небом казивао је пјесник Бранислав Зубовић из Врбаса.

Вече музике и поезије приредио је Културни центар, у оквиру Требињског културног љета, а под покровитељством Града Требиња.

Р.С.