TREBINJE I Na platou ispred Kulturnog centra večeras je priređen koncert etno grupe „Iva“.

Na repertoaru jedanaestočlanog muzičkog sastava iz Doboja su vokalna i vokalno-instrumentalna djela narodne muzike, koju izvode u originalnom ili modernom aranžmanu – u stilu etno-džez-fjužna, ali i djela iz srpske crkvene i duhovne baštine.

Saša Pavlović, umjetnički rukovodilac grupe i profesor muzike na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, ističe da je „Iva“ svoj rad počela sa misijom da sakuplja i baštini originalno tradicionalno pjevanje, da bi se posljednjih godina upustili u kreativnu avanturu  interpretacije muzičke tradicije, kombinujući je sa „citatima“ džez standarda, umjetničke muzike i drugih modernih pravaca.

„A što se tiče srpske tradicije imamo sjajne pjesme. Imamo toliko melodija da ne trebamo da komponujemo narednih dvjesta godina. Toliko je naš narod već iskomponovao“, ističe Pavlović.

Pavlović dodaje da je od osnivanja sastava cilj njihovog muzičkog angažmana bio – oživaljavanje zaboravljenih pjesama naše folklorne ili duhovne baštine, zbog čega na koncertima „Ive“ publika rijetko može da pjeva zajedno sa bendom.

„To i jeste naš ‘problem’ – mi ne pjevamo hitove niti smo komercijalni bend. Zato je važno da naša republika i lokalne zajednice shvate – da je potrebna ozbiljnija podrška kulturi, da kulturu ne miješaju sa subkulturom, kao što ni umjetnički programi nisu isto što i zabavni“, ističe Pavlović.

Uoči koncert na platou ispred Kulturnog centra priređen je i program „Trg pjesnika“, a svoje stihove na trebinjskoj poetskoj sceni pod otvorenim nebom kazivao je pjesnik Branislav Zubović iz Vrbasa.

Veče muzike i poezije priredio je Kulturni centar, u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

R.S.