TREBINJE │ Udruženje Crnogoraca u Hercegovini “Vuk Mićunović” Trebinje priredilo je večeras u Kulturnom centru program pod nazivom “Crnogorska kulturna stvaralaštva”.

Na večeri posvećenoj crnogorskoj tradiciji i kulturi Trebinjcima se predstavilo kulturno-umjetničko društvo „Oro“ iz Danilovgrada, vokalni solisti Igor Đurović i Dejan Škuletić, te narodni guslari i izvođači na fruli, dvojnicama i diplama.

Pozdravljajući prisutne u ime Gradske uprave, potpredsjednik Skupštine Grada Trebinja Bojan Šapurić istakao je da se istorija Crne Gore i Republike Srpske prepliće kroz minule vijekove u kojima su ovi prostori i narodi koji ih nastanjuju bili uokvireni zajedničkim granicama.

„Grad Trebinje čini sve da obezbijedi i poštuje prava Crnogoraca kao i ostalih nacionalnih manjina na ovom području. Snažno smo opredijeljeni da gradimo budućnost koja podrazumijeva razumijevanje drugog, uvažavanje druge vjere i kulture, saradnju umjesto destrukcije i mržnje“, istakao je Šapurić.

Predsjednik udruženja Neđeljko Tomašević istakao  je da ovo društvo bar jednom godišnje organizuju veče posvećeno crnogorskoj kulturi, te da su ovi programi najčešće humanitarnog karaktera, što je, dodaje on, planirano i ovoga puta – opredjeljenjem da prihod od ulaznica bude uplaćen u Fond solidarnosti grada Trebinje.

Iz Fonda solidarnosti grada Trebinja u posljednje vrijeme uplaćena su sredstva jednom paru za vantjelesnu oplodnju, te obezbijeđen novac za ekskurziju učenicima osmih razreda koji nemaju jednog roditelja.

R.S.