Вече црногорског стваралаштва

 

ТРЕБИЊЕ │ Удружење Црногораца у Херцеговини “Вук Мићуновић” Требиње приредило је вечерас у Kултурном центру програм под називом “Црногорска културна стваралаштва”.

На вечери посвећеној црногорској традицији и култури Требињцима се представило културно-умјетничко друштво „Оро“ из Даниловграда, вокални солисти Игор Ђуровић и Дејан Шкулетић, те народни гуслари и извођачи на фрули, двојницама и диплама.

Поздрављајући присутне у име Градске управе, потпредсједник Скупштине Града Требиња Бојан Шапурић истакао је да се историја Црне Горе и Републике Српске преплиће кроз минуле вијекове у којима су ови простори и народи који их настањују били уоквирени заједничким границама.

„Град Требиње чини све да обезбиједи и поштује права Црногораца као и осталих националних мањина на овом подручју. Снажно смо опредијељени да градимо будућност која подразумијева разумијевање другог, уважавање друге вјере и културе, сарадњу умјесто деструкције и мржње“, истакао је Шапурић.

Предсједник удружења Неђељко Томашевић истакао  је да ово друштво бар једном годишње организују вече посвећено црногорској култури, те да су ови програми најчешће хуманитарног карактера, што је, додаје он, планирано и овога пута – опредјељењем да приход од улазница буде уплаћен у Фонд солидарности града Требиње.

Из Фонда солидарности града Требиња у посљедње вријеме уплаћена су средства једном пару за вантјелесну оплодњу, те обезбијеђен новац за екскурзију ученицима осмих разреда који немају једног родитеља.

Р.С.