Veče ćirilične kaligrafije: Ljepota koja podstiče da se vratimo našem pismu

TREBINJE l Kulturni centar i Srpsko udruženje „Ћирилица“ Trebinje priredili su veče ćirilice i ćirilične kaligrafije – na kojem je predstavljena izložba kaligrafskih radova, prikazana video-prezentacija o istoriji ćiriličnog pisma, ali i ukazano na značaj očuvanja ćirilice kroz javnu upotrebu i navike pisanja.

kaligrafija2

Izložba „Svjetlost ćirilice“ u Galeriji Kulturnog centra večeras je predstavila dvadesetak radova umjetničke kaligrafije ćiriličnog pisma sedam autora, koju je priredila lektor i kaligraf Tatjana Janković, jedan od osnivača Škole ćirilice „Sveti Jovan Vladimir“ iz Beograda.

Jankovića je istakla je su upravo zahvaljujući kaligrafima našeg srednjeg vijeka, „njihovom pregalačkom radu i krhkim pisaljkama“ očuvano ćirilično pismo do današnjih dana, te da je ta srednjevjekovna pisana baština danas temelj i podsticaj za stvaralaštvo naših modernih umjetnika u kaligrafiji.

„Kaligrafski rad naše umjetničke grupe inspiriše upravo ljepota naših srednjevjekovnih rukopisa. Radovima i izložbama nastojimo da tu ljepotu i dragocjenost podijelimo sa ljudima. Naše kaligrafije pisane su na način kako su to radili i srednjevjekovni pisari – na pergamentu, trskama ili guščijim perom, a sa izborom tekstova iz naše bogate kulturne baštine i lijepe književnosti“, rekla je Jankovićeva.

Ona je dodala da je uprkos tome što je odavno izgubila svoju primarnu funkciju, postajući tek forma likovnog izražavanja, kaliografija veoma važna i za moderno doba, jer je zahvaljujući umjetnosti lijepog pisanja modelovana „tipografija, oblast grafike koja se bavi izradom fontova u informatici“.

Na predavanju o ćirilici, književnik i publicista Janja Todorović istakla je da je „ćirilica duša srpskog naroda“ i njegova „autenitična duhovna baština“, ali da ona danas „dragocjenost na koju često zaboravljamo, odbacujemo je ili prepuštamo drugima – da je prisvajaju kao svoju tradiciju“.

On je upozorila da je ćirilica, uprkos tome što je u Srbiji po ustavu zvanično pismo, danas marginalizovana, o čemu najbolje svjedoči procjena da se u srpskoj prestonici Beogradu – u ukupnoj javnoj upotrebi jezika, od medija do reklamnih natpisa, na ćirilično pismo odnosi svega 10% napisanog.

kaligrafija1

„Cilj svih nas koji su čuvari ćirilice je da ovakvim programima podstičemo naš narod da naše nacionalno pismo koristi u svakodnevnoj upotrebi, ne samo kao pojedinci, već i kao institucije, ustanove kulture, kao pisci i stvaraoci u svim oblastima, da ljepotu i osobenost ćirilice koristimo čak i u turističke svrhe, ali i da je svijetu prikažemo u najljepšem i najautentičnijem svjetlu“, istakla je Todorovićeva.

Na večeri posvećenoj ćirilici prikazana je i DVD prezentacija „Kultura ćirilice“, autora publiciste Dušana Todorovića, kojom je predstavljena istorija ćiriličnog pisma – od najznačajnih pisanih spomenika naše kulturne baštine do savremene upotrebe ćirilice, ali i političkih progona ovog pisma.

Na kraju programa posjetioci su imali priliku da se kroz demonstraciju kaligrafa Tatjane Janković upoznaju sa tehnikama ćiriličnog „krasnopisa“, a još jedna radionica kaligrafije biće održana sutra od 21 čas, u bašti hotela Platani, sa prezentacijom na vidio zidu ljetne bašte.
R.S.

izvor:radiotrebinje