Uoči subotnje premijere: U duhu Nušića i u slavu velikog komediografa (video)

TREBINJE │ Uoči premijere predstave„Nušićev optimalan broj“, rađene u koprodukciji Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene „Male stvari“ sa scenom „Maska“ iz Šabca, danas je u Kulturnom centru održana konferencija za novinare, na kojoj je istaknuto da je ovo druga profesionalna predstava u kojoj učestvuju trebinjski pozorišni stvaraoci za posljednjih godinu dana.

„Nadam se da će oni koji odlujučuju u Trebinju imati dovoljno sluha ili bar razuma da prepoznaju pozitivne stvari koje nam se dešavaju, o njima razmisle i podrže sve dobro iz kulture, u gradu koji se naziva gradom kulture i umjetnosti“, rekao jeŽeljko Milošević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta Trebinje, podsjetivši da su u posljednje vrijeme u trebinjskim pozorištima urađene tri predstave u sopstvenoj produkciji i dvije koprodukcije, te da će koprodukcijom „Nušićev optimalan broj“ biti otvorena nova pozorišna sezona.

Scena „Maska“ više puta je učestvovala na „Danima malih stvari“, a na tim festivalskim druženjima i došlo je do ideje o zajedničkom pozorišnom projektu, rekao je Ivan Tomašević, koji je napisao tekst i režirao predstavu „Nušićev optimalan broj“.

On je dodao da je komedija „našeg vremena, karaktera i naravi“ u duhu Nušića svojevrsni omaž najvećem srpskom komediografu, a u susret godišnjici njegovog rođenja, te da je realizacija predstave počela još prošle godine.

„Nismo htjeli da uzmemo bilo koji Nušićev komad, već smo došli na ideju da napravimo novi tekst. Krenuvši od pretpostavke da svaki umjetnik preispituje svoja djela, pa i Nušić, stvorili smo okolnosti u kojima se Nušić, opsjednut svojim likovima koji dolaze sa različitim zahtjevima kod njega po pomoć, bori sa novonastalom situacijom. Nastojali smo nušićevskim jezikom, dakle komedijom, da ukažemo na položaj umjetnosti i umjetnika danas“, pojasnio je Tomašević, obećavši publici puno smijeha i pozorišnog uživanja.

Premijera predstave „Nušićev optimalan broj“ je u subotu, 22. avgusta, na pozorišnoj sceni Kulturnog centra od 20 časova i 30 minuta. Ulaz je 5 KM.

predstava-pres