Uoči subotnje premijere: U duhu Nušića i u slavu velikog komediografa (video)

ТРЕБИЊЕ │ Уочи премијере представе„Нушићев оптималан број“, рађене у копродукцији Градског позоришта Требиње и Културне сцене „Мале ствари“ са сценом „Маска“ из Шабца, данас је у Културном центру одржана конференција за новинаре, на којој је истакнуто да је ово друга професионална представа у којој учествују требињски позоришни ствараоци за посљедњих годину дана.

„Надам се да ће они који одлујучују у Требињу имати довољно слуха или бар разума да препознају позитивне ствари које нам се дешавају, о њима размисле и подрже све добро из културе, у граду који се назива градом културе и умјетности“, рекао јеЖељко Милошевић, умјетнички директор Градског позоришта Требиње, подсјетивши да су у посљедње вријеме у требињским позориштима урађене три представе у сопственој продукцији и двије копродукције, те да ће копродукцијом „Нушићев оптималан број“ бити отворена нова позоришна сезона.

Сцена „Маска“ више пута је учествовала на „Данима малих ствари“, а на тим фестивалским дружењима и дошло је до идеје о заједничком позоришном пројекту, рекао је Иван Томашевић, који је написао текст и режирао представу „Нушићев оптималан број“.

Он је додао да је комедија „нашег времена, карактера и нарави“ у духу Нушића својеврсни омаж највећем српском комедиографу, а у сусрет годишњици његовог рођења, те да је реализација представе почела још прошле године.

„Нисмо хтјели да узмемо било који Нушићев комад, већ смо дошли на идеју да направимо нови текст. Кренувши од претпоставке да сваки умјетник преиспитује своја дјела, па и Нушић, створили смо околности у којима се Нушић, опсједнут својим ликовима који долазе са различитим захтјевима код њега по помоћ, бори са новонасталом ситуацијом. Настојали смо нушићевским језиком, дакле комедијом, да укажемо на положај умјетности и умјетника данас“, појаснио је Томашевић, обећавши публици пуно смијеха и позоришног уживања.

Премијера представе „Нушићев оптималан број“ је у суботу, 22. августа, на позоришној сцени Културног центра од 20 часова и 30 минута. Улаз је 5 КМ.

predstava-pres