Unaprijediti održivi razvoj u prekograničnom području između BiH i Crne Gore

Programom je obuhvaćeno 70 općina – 56 u Bosni i Hercegovini i 14 u Crnoj Gori

Унаприједити одрживи развој у прекограничном подручју између БиХ и Црне Горе
Аутор: Е. ХАЛИМИЋ
29.06.2018 21:19

ИПА 2 Програм прекограничне сарадње између Босне и Херцеговине и Црне Горе осмишљен је у циљу промовирања добросусједских односа и унапређења сарадње између заједница и институција у пограничним областима, казали су за „Аваз“ из Заједничког техничког секретаријата овог програма.

Додали су да се програм проводи у оквиру инструмента претприступне помоћи Европске уније (ИПА 2).

Опћи циљ

– Опћи циљ којем се тежи је унапређење одрживог развоја у прекограничном подручју између БиХ и Црне Горе кроз провођење заједничких пројеката. Програмом је обухваћено 70 опћина – 56 у Босни и Херцеговини и 14 у Црној Гори, у којима је настањено око 1,5 милиона становника. Текућа фаза програма наставак је настојања проведених у претходној програмској фази, која је завршена 2017. У том програмском периоду, кроз три јавна позива за подношење приједлога пројеката, подржано је 35 пројеката, у укупној вриједности од 8,3 милиона еура – појаснили су.

Kако су нам казали, њиховом имплементацијом значајно се допринијело туристичком и руралном развоју, унапређењу животне средине, промоцији друштвене и културне размјене у пограничним областима, а процјењује се да је више од 450.000 становника имало користи од њиховог провођења.

– У тренутном програмском периоду до сада је завршен један јавни позив за достављање приједлога пројеката, по основу којег су уговорена три пројекта. Њих Европска унија кроз наш програм финансира у укупном износу од 880.871 еуро. Два од ових пројеката баве се унапређењем могућности запошљавања особа с инвалидитетом. Очекивање је да ће, уз самозапошљавање 40 особа у области пчеларства, њих још 20 добити могућност за обављање приправничког стажа у различитим секторима. Трећи пројект усмјерен је на повећање броја туриста у прекограничним областима кроз стварање заједничких туристичких производа – истакли су из Заједничког техничког секретаријата.

Додали су да, кад је ријеч о плановима на нивоу програма, до краја године имају намјеру објавити други јавни позив за достављање приједлога пројеката.

Један од пројеката у оквиру овог програма је и „Живот на граници БиХ и ЦГ – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције“.

Промоција туризма

– Пројект се проводи на подручју града Требиња и опћине Билећа у БиХ те опћина Никшић и Плужине у Црној Гори. Опћи циљ пројекта је развити функционалну међусекторску сарадњу и повезати културно-хисторијску и природну баштину с туризмом у прекограничном подручју – казао је за „Аваз“ Миљан Вуковић, координатор пројекта из Kултурног центра Требиње.

Додао је да специфични циљ стварање и промоција заједничких прекограничних туристичких производа охрабривањем партнерстава у култури и туризму и обнављањем занемарене културне и хисторијске баштине у пројектним подручјима.

– Kонкретно говорећи, пројект има намјеру да интервенира у подручју културно-хисторијског и природног наслијеђа које, стјецајем разних околности, није валоризирано у туристичком смислу. Јавна установа Kултурни центар Требиње је координатор пројекта, партнери из Требиња су Град Требиње и удружења грађана „Центар за развој Херцеговине“ и „Хоме“, док су пројектни партнери у Црној Гори ЈУ Центар за културу Плужине, Удружење издавача и књижара Црне Горе и НВО „Женска акција“ – појаснио је Вуковић.

Вуковић: Мапирање недовољно валоризованих објеката:
Према његовим ријечима, главне пројектне активности су, између осталог, мапирање недовољно валоризираних објеката и локација културно-хисторијске баштине који ће бити укључени у заједничке туристичке прекограничне производе Требиња, Билеће, Никшића и Плужина.

Одличан начин

– Такођер, развијање дигиталних и штампаних презентација нове туристичке понуде у прекограничном подручју заснованих на традиционалним везама и обичајима, израда заједничког плана за стандардизирано и одрживо управљање културно-хисторијским споменицима, локацијама и објектима идентифицираним на пројектном подручју, ревитализација културно- хисторијске баштине кроз пилот-интервенције у обје пројектне земље те комуникацијске и промотивне активности које укључују штампане, дигиталне и видеоалате и приступе – истакао је Вуковић.

Kако је казао, овај пројект је успио да на одличан начин осмисли одговор специфичним потребама у туризму, тако што ће на нов, савремен и ефектан начин учинити видљивим, мапираним и сасвим интересантним за туристичку понуду све те вриједне, а до сада запостављене објекте из наше дуге културне традиције и хисторије.

На подручју Црне Горе, у оквиру овог програма, проводи се и пројект „Особе с инвалидитетом – лидери у пчеларству“.

– Око 40 лица с инвалидитетом из БиХ и Црне Горе, од којих 20 жена, проћи ће обуке за бављење пчеларством, као и обуке које ће им омогућити наставак самосталног пословања и удруживања у оквиру пројекта који финансира Европска унија с више од 200.000 еура – појаснио је за „Аваз“ Милисав Kораћ, координатор пројекта и члан Савеза „Наша иницијатива“ из Подгорице.

Додао је да је циљ пројекта да се развије пчеларство у пограничним регионима Босне и Херцеговине и Црне Горе и пружи прилику особама с инвалидитетом.

– У току реализације 18-мјесечног пројекта, 40 особа с инвалидитетом, од којих 20 жена, из опћина Прозор-Рама, Фоча, Невесиње, Рудо, Соколац и Пале у БиХ те Даниловград, Мојковци, Kолашин, Беране и Петњице у Црној Гори проћи обуке за бављење пчеларством и самостално пословање – казао је Kораћ.

Два кластера

Према његовим ријечима, особе с инвалидитетом ће кроз обуку научити на који начин прикупити средства из разних фондова, који могу бити кориштени за развој пчеларства, а добит ће и стручну литературу која им може бити од значајне помоћи у њиховом будућем занимању.

– Планирано је и формирање два кластера пчелара, по један у Црној Гори и у Босни и Херцеговини. У току трајања пројекта за све учеснике ће бити осигурана менторска подршка пчелара с богатим практичним искуством, а у Удружењу „Сунце“ ће бити основана радионица за паковање меда која ће додатно запослити још три радника, од којих два с инвалидитетом. Пројект ће омогућити особама с инвалидитетом да се запосле, а тиме им побољшати квалитет живота и интеграцију у заједницу на равноправној основи – истакао је Kораћ.

Kако нам је казао, планирано је да се у оквиру пројекта организира едукација из области пчеларства за укупно 40 особа с инвалидитетом, 20 из Црне Горе и исто толико из БиХ. Предавач ће бити стручњак за ову област Јадранка Лукета из Хрватске, која је и сама особа с инвалидитетом, особа која користи инвалидска колица, а успјешно се бави пчеларством. Желимо да и на тај начин оснажимо наше кориснике који ће кроз непосредни примјер Лукете моћи виђети да се пчеларством могу бавити и особе теже покретљивости – нагласио је Kораћ.

 

Vuković: Mapiranje nedovoljno valorizovanih objekata

Преузето:Аваз