Umjetnost kao most koji spaja različitosti (VIDEO)

Умјетност као мост који спаја различитости

IMG_1789

ТРЕБИЊЕ l У Kултурном центру вечерас је отворена изложба графика „Отисци мултиоригиналне БиХ“.

Изложени радови настали су на истоименој графичкој радионици која је одржана у Босанској Kрупи у јуну прошле године у оквиру УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност, који је окупио студенте ликовних академија из Сарајева, Бањалуке, Мостара, Широког Бријега, Требиња, те Наставничког факултета универзитета „Џемал Биједић“ у Мостару.

Изложба је круна рада и сарадње младих људи са пет образовних институција из БиХ на којој је представљено 20 радова од 19 студената са једном причом, идејом која ће публику упознати да су умјетност, култура и стваралаштво повезнице међу људима и пут ка заједништву.

Са требињске Академије ликовних умјетности учесници радионице били су: Јелена Медан, Моника Радованчевић и Милош Радић.

Едита Чоло Захировић, испред пројекта ПРО-Будућност каже да се овај пројекат темељи на претпоставци да изградња трајног мира почиње отварањем искреног дијалога те разумијевањем друге стране.

„Графичке радионице и изложбе ‘Отисци мултиоригиналне БиХ’ кроз умјетнички израз едукују, омогућавају размјену искуства, промовишу умјетничку бх. графику, наглашавају аутентичне вриједности БиХ  – људе и крајеве, те стварају простор за упознавање и повезивање младих људи из различитих етничких група и средина“, навела је Захировић.

Отварајући изложбу, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић рекао је да је Требиње град који отвореног срца прима све људе добре воље, без обзира на различитости у нацији, вјери, култури и боји коже.

„Снажно смо опредијељени да градимо будућност која подразумјева разумјевање другог, уважавање друге вјере и културе и сарадњу умјесто мржње”, истакао је Милошевић.

Изложба ће бити отворена до 18. априла.

IMG_1781

Д.М.