U susret premijeri: „Na mliječnom putu“ iza scene

У сусрет премијери: „На млијечном путу“ иза сцене

ТРЕБИЊЕ │ Уочи требињске премијере филма „На млијечном путу“ сценаристе и редитеља Емира Кустурице у галерији Културног центра отворена је изложба фотографија насталих током снимања филма, чији су аутори фотографи Петр Нашиц из Прага и Требињац Ђорђе Бјелаковић.

Чешки фотограф истиче да је његов први креативни сусрет са Кустурицом био још током снимања филма „Завјет“, након чега је настојао да фотографски прати умјетника у свему што је радио.

Мени је веома важно то што је Емир студирао у Прагу, јер сматрам да је то једна од најбољих филмских академија на свијету“, истиче Нашиц.

Ђорђе Бјелаковић каже да му је ово било прво искуство фотографисања иза сцене, да је током три године снимања на сету настао огроман број фотографија, те да ће изложба приказати њих скоро шест стотина.

„Фотографије иза сцене публици ће приближити како је уствари тешко снимити филм и колико је филм заиста велика умјетност“, каже Бјелаковић.

Изложбу је отворио градоначелник Требиња Лука Петровић истакавши да су фотографије иза сцене забиљежиле све важне тренутке снимања филма „који ће сигурно достићи неслућене висине“.

„На фотографијама је на квалитетан начин презентован живот филма од почетка до краја снимања“, каже Петровић.

На изложбу се осврнуо и редитељ Емир Кустурица истакавши да распоред фотографија говори колико је Нашиц у својој стваралачкој нарави уствари филмаџија.

„Кад би се ове фотографије превеле на онај закон 25 сличица у једној секунди – човјек би од овога могао да направи мали филм. То је због тога што је он из Прага и близак тој школи коју су завршили многи познати режисери“, истиче Кустурица.

Р.С.