U susret premijeri: „Na mliječnom putu“ iza scene

U susret premijeri: „Na mliječnom putu“ iza scene

TREBINJE │ Uoči trebinjske premijere filma „Na mliječnom putu“ scenariste i reditelja Emira Kusturice u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija nastalih tokom snimanja filma, čiji su autori fotografi Petr Našic iz Praga i Trebinjac Đorđe Bjelaković.

Češki fotograf ističe da je njegov prvi kreativni susret sa Kusturicom bio još tokom snimanja filma „Zavjet“, nakon čega je nastojao da fotografski prati umjetnika u svemu što je radio.

Meni je veoma važno to što je Emir studirao u Pragu, jer smatram da je to jedna od najboljih filmskih akademija na svijetu“, ističe Našic.

Đorđe Bjelaković kaže da mu je ovo bilo prvo iskustvo fotografisanja iza scene, da je tokom tri godine snimanja na setu nastao ogroman broj fotografija, te da će izložba prikazati njih skoro šest stotina.

„Fotografije iza scene publici će približiti kako je ustvari teško snimiti film i koliko je film zaista velika umjetnost“, kaže Bjelaković.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakavši da su fotografije iza scene zabilježile sve važne trenutke snimanja filma „koji će sigurno dostići neslućene visine“.

„Na fotografijama je na kvalitetan način prezentovan život filma od početka do kraja snimanja“, kaže Petrović.

Na izložbu se osvrnuo i reditelj Emir Kusturica istakavši da raspored fotografija govori koliko je Našic u svojoj stvaralačkoj naravi ustvari filmadžija.

„Kad bi se ove fotografije prevele na onaj zakon 25 sličica u jednoj sekundi – čovjek bi od ovoga mogao da napravi mali film. To je zbog toga što je on iz Praga i blizak toj školi koju su završili mnogi poznati režiseri“, ističe Kusturica.

R.S.