U susret jubileju: Godišnji koncert „Alata“

U Kulturnom centru Trebinje večeras je održan tradicionalni godišnji koncert Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“ Trebinje, na kojem je nastupilo stotinjak članova prvog izvođačkog ansambla i pripremnog omladinskog sastava.

Na 14. godišnjem koncertu od obnove rada društva 2002. godine, alatničari su izveli ukupno osam koreografija, pri čemu je publika prvi put imati priliku da vidi „Igre iz Pčinje“.

Od početka godine članovi ovog društva imali su preko 40 koncerata u RS, Srbiji i Crnoj Gori, a za kraj 2015. pripremaju i tradicionalni koncert svih omladinskih ansambala, sa oko 400 mladih alatničara, koji će biti održan 26. decembra, u sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“.

Predsjednik društva Dragan Mijović za Radio Trebinje ističe da su ovi nastupi uvertira za svečarsku 2016. godinu, kada će GKUD „Alat Svislajon“ obilježiti veliki jubilej – 60 godina postojanja i rada.

„U tih šezdeset godina zabilježili smo oko 2.500 nastupa. Kroz redove društva prošlo je oko 3.000 mladih Trebinjaca. Obišli smo mnoge zemlje i osvajali brojne nagrade na takmičenjima. Posebna je ona iz 1985. godine – kada je Alat je u Parizu postao i prvak svijeta“, ističe Mijović, napominjući među važnijim uspjesima društva – i drugo mjesto na festivalu svjetskog folklora u Istambulu, nagrade na „Zlatnom opanku“ u Valjevu, te Oktobarsku nagradu, nekad najveće priznanje SO Trebinje.

U jubilarnoj 2016.godini očekuju ih i inostrani nastupi na Saboru dijaspore u Beču i obilježavanju 25. godišnjice Društva srpsko-kanadskog prijateljstva „Jovan Dučić“ u Torontu.

Sa oko 500 članova u 11 sekcija, Gradski KUD „Alat Svislajon“ najbrojnije je folklorno društvo na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana, a u ovoj godini primljeno je 60 novih članova.

Večerašnjem koncertu prisustvovale su brojne delegacije bratskih i prijateljskih društava „Alata“ iz RS, Srbije i Crne Gore.

Izvor Radio Trebinje