У сусрет јубилеју: Годишњи концерт „Алата“

У Културном центру Требиње вечерас је одржан традиционални годишњи концерт Градског КУД-а „Алат Свислајон“ Требиње, на којем је наступило стотињак чланова првог извођачког ансамбла и припремног омладинског састава.

На 14. годишњем концерту од обнове рада друштва 2002. године, алатничари су извели укупно осам кореографија, при чему је публика први пут имати прилику да види „Игре из Пчиње“.

Од почетка године чланови овог друштва имали су преко 40 концерата у РС, Србији и Црној Гори, а за крај 2015. припремају и традиционални концерт свих омладинских ансамбала, са око 400 младих алатничара, који ће бити одржан 26. децембра, у спортској дворани „Милош Мрдић“.

Предсједник друштва Драган Мијовић за Радио Требиње истиче да су ови наступи увертира за свечарску 2016. годину, када ће ГКУД „Алат Свислајон“ обиљежити велики јубилеј – 60 година постојања и рада.

„У тих шездесет година забиљежили смо око 2.500 наступа. Кроз редове друштва прошло је око 3.000 младих Требињаца. Обишли смо многе земље и освајали бројне награде на такмичењима. Посебна је она из 1985. године – када је Алат је у Паризу постао и првак свијета“, истиче Мијовић, напомињући међу важнијим успјесима друштва – и друго мјесто на фестивалу свјетског фолклора у Истамбулу, награде на „Златном опанку“ у Ваљеву, те Октобарску награду, некад највеће признање СО Требиње.

У јубиларној 2016.години очекују их и инострани наступи на Сабору дијаспоре у Бечу и обиљежавању 25. годишњице Друштва српско-канадског пријатељства „Јован Дучић“ у Торонту.

Са око 500 чланова у 11 секција, Градски КУД „Алат Свислајон“ најбројније је фолклорно друштво на простору бивше Југославије и Балкана, а у овој години примљено је 60 нових чланова.

Вечерашњем концерту присуствовале су бројне делегације братских и пријатељских друштава „Алата“ из РС, Србије и Црне Горе.

Извор Радио Требиње