U slici i riječi: Mali ljudi Velikog rata (VIDEO)

IMG_0407

ТРЕБИЊЕ │ У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Српског Удружења „Ћирилица“ и Културног центра, а у сарадњи са Народним музејом у Ваљеву, у Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба „Мале приче из великог рата“.

Према ријечима Рајка Танасијевића, секретара требињског СПКД „Просвјета“ овај пројекат је 2014. године покренуо Савез потомака ратника Србије 1912-1920, уз благослов Патријарха српског Иринеја.

„На више од двадесетак паноа представљене су фотографије, аутобиографски списи, дневници, писма војника, разгледнице и друга документа од историјског значаја, која су прикупљена у оквиру пројекта ‘Албум сећања на наше претке из Првог светског рата’“, истакао је Танасијевић.

Зоран Мијановић, кустос и историчар у Музеју Херцеговине каже да се са овом изложбом у Требињу наставља јубилеј обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата.

Он је навео да је ова изложба доказ да је највећа жртва рата у ствари био тзв. обичан човјек.

„На овим сликама могу се видјети сви призори, страхоте првог великог сукоба који је избио 1914. године. Мале приче говоре о људима који су били кључни у том рату, јер да није било српске војске и српског сељака, њихове одлучности да одбране Србију и да се врате послије те голготе, мислим да ова изложба не би данас постојала“, рекао је Мијановић и додао да се кроз овакве изложбе чува традиција и сјећање на наше претке, који су несебично жртвовали своје животе за слободу.

Мирјана Зиројевић, потпредсједник требињског Удружења “Ћирилица“ каже да је удружење поштовалац историје и културе нашег народа, посебно једног таквог значајног историјског догађаја – учешће нашег народа у Великом рату и допринос „малих људи у великом рату“.

„Удружење ‘Ћирилица’ се труди да оваквим изложбама и културним догађајима користећи визуелана, аудио и текстуална средства допринесе развијању свијести код нашег народа о значају очувања предања, историјских тековина, писма и насљеђа. На изложби су били ученици основних школа са својим наставницима историје, који су присуствовали ‘визуелном часу историје’, како би употпунили знање о Великом рату“, истакла је Зиројевић.

Изложба је до сада приказана у Београду, Новом Саду, Ваљеву и Гацку, а у Требињу за све посјетиоце отворена је наредних десетак дана.

 

IMG_0409
Д.М.