U riječi i slici: Podsjećanje na srpske dobrovoljce i internirce

IMG_5435

TREBINJE l U okviru Preobraženskih svečanosti, u velikoj sali Skupštine grada večeras su predstavljene dvije knjige „Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914-1918 – Životi sećanja“ i „Nezapamćena bitka“ autora dr Milana Mićića.

Autor kaže da su srpski dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu i međuratna kolonizacija Vojvodine osnovne teme njegovog istraživanja i da se time bavi odavnina, jer je i sam, kako kaže, potomak srpskog dovrovoljca koji je iz Amerike došao na Solunski front.

Govoreći o knjigama kazao je da je „Nezapamćena bitka“ istoriografsko djelo, a drugu knjigu čini deset biografija o dobrovoljcima koji su se borili u Rusiji na Dobročaskom frontu 1916.

„To su Srbi iz Austrougarske iz BiH, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, sa prostora Vojvodine koji su se opredjelili da se bore za srpsku vojsku. Oni su na taj način u svojim državama postajali veleizdajnici, ali su se borili za srpsku nacionalnu stvar. U Rusiji su bili u zarobljeničkim logorima, prijavljivali se kao srpski dobrovoljci i učestvovali u mnogim borbama. Kasnije dio dobrovoljaca napušta dobrovoljačke jedinice, a dio se prebacuje na Solunski front“, pojasnio je Mićić.

IMG_5436

Knjiga je promovisana u Vojvodini i Beogradu, a planirano je da bude prevodena na rumunski jezik.

Nakon promocije knjiga, u maloj sali Skupštine grada otvorena je izložba fotografija iz knjige „Tvrđava u Aradu – logor srpskih interniraca u Velikom ratu“, autora Stevana Bugarskog.

IMG_8501

Prema riječima Milana Bjelogrlića, direktora Narodne biblioteke iz Zrenjanina fotografije svjedoče o logoru u Aradu gdje su bili zatočeni Srbi 1914. godine i predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo o još jednom stratištu za Srbe kroz istoriju.

„Tokom Prvog svetskog rata, kroz aradske kazamate prošlo je oko 20.000 Srba među kojima su, pored vojnika, bili žene, deca i starci. Tu je podleglo oko pet hiljada naših sunarodnika. Posle jednog veka zataškavanja istine o stradanjima u logoru za Srbe, naši sunarodnici u Rumuniji počeli su ozbiljno da se bave ovom temom. Na ovim fotografijama razaznajemo likove Hercegovaca iz Kalinovika, Foče, Trebinja, Nevesinja, Gacka i Bileće“, istakao je Bjelogrlić, dodajući da moramo da pamtimo i da ne zaboravimo događanja u zloglasnom logoru.

IMG_8492

D.M.